Обещават водоснабдяване до седмица в пострадалите карловски села

Снимка: БНР

До седмица се очаква всички селища в община Карлово да имат вода, прогнозира пред Радио Пловдив говорителят на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов.

„Сега се работи по възстановяване на пътната част. Смятам, че до два дни пътищата ще са готови, за да може след това ние да положим връзките към съществуващите ВиК-мрежи. Другата седмица предполагам, че всички ще имат вода, макар и с временни водопроводи“, каза той.

В момента от 11 населени места с нарушено водоподаване вече 9 са със възстановено водоподаване, а Слатина и Каравелово – с частично. Причината е, че са разрушени преходите през реката и през 1 мост. В село Богдан буквално водопровода го няма, обясни говорителят на ВиК – Пловдив.

Въпреки наличието на вода нека все още тя не се използва за пиене и готвене, а само за битови нужди, призова той. Осигурени са 200 тона бутилирана вода за бедстващите. 

От ВиК призоваха община Сопот да помогне в разчистването на пътя до водохващането. 

Инж. Гълъбов бе категоричен, че бедствието в карловските села няма да доведе до поскъпване на водата в областта. 

И днес продължава разчистването на пострадалите от наводнението карловски села. Близо 100 единици техника и десетки доброволци и днес почистват речните корита, улиците и частните домове в Богдан, Каравелово и Слатина. 

В цялата Карловска община електрозахранването вече е възстановено.