Schneider Electric се разгръща в Пловдив

/репортаж на БТА/

Schneider Electric увеличава общия обем на производството си в Пловдив с 30 процента. „Умната фабрика“ бе обявена по време на церемонията за първа копка от директора на завода в града Мария Топчийска. Инвестицията ще даде възможност да бъдат инсталирани три нови автоматични линии за производство на автоматични прекъсвачи, разположени върху новопостроени 300 квадратни метра. С разширението ще бъдат открити допълнителни над 100 работни места през средата на 2023 година. 

„Имаме ясни ангажименти за декарбонизацията и Net Zero (нетни нулеви емисии) до 2030 година“, коментира Топчийска и съобщи, че в рамките на разширението ще бъде изградена геотермална система. Тя е единствена по рода си и първата у нас за индустриални предприятия, както и първата за Европа за Schneider Electric, допълни директорът на завода на френската група в Пловдив. Системата ще позволи заводът да бъде независим от природния газ.

Преди да започне самото сондиране ще се направи тест на земята, за да се види каква е температурата, която може да се очаква, обясни Мартин Гънчевски, мениджър в завода. По думите му ще бъдат направени между 50 и 80 различни сондажа. Всеки от тях ще е на дълбочина от 100 метра. В самите тръби, които са фабрично капсуловани, ще циркулира воден разтвор и дори да се получи изтичане той няма да навреди на природата, отбеляза Гънчевски. Системата няма да черпи топла вода от земята, а ще се използва само топлината. Ще се изгради система от сух тип и естествената температура на земята ще се използва за охлаждане или отопление на завода. В това отношение ще бъдат покрити всички нужди на завода, който е разположен на площ от 13 дка, за цялата година. Проучвали сме швейцарски, френски и немски фирми, но решихме българска компания да изпълни проекта, каза мениджърът.