Градът на Съединението отбеляза 137 години от събитието

Шести септември е може би най-пловдивският ден в българската история. Както и пловдивчани, така и гости на града посещаваха днес знаковите места, свързани със събитията от 1885 г. – църквата „Света Богородица“, където е отслужен първият молебен за участниците в героичните събития, паметната плоча майор Райчо Николов – единствената жертва в Пловдив на съединисткия акт, паметника на Захари Стоянов – летописецът на събитията от една героична българска епопея.

Паметната дата е и официалният празник на Пловдив. В програмата бяха включени концерти, както и отворените за жителите и гостите на града Есенни изложби в Стария град и Градската художествена галерия. Отличието „Почетен гражданин на Пловдив“ бе връчено на журналиста, публицист и сценарист Евгений Тодоров.

Събитията от Съединението отново оживяха в една възстановка, в която комитет „Родолюбие“ показа как Голямоконарската чета на Чардафон арестува генерал-губернатора на Източна Румелия Гавраил Кръстевич. Възстановката се радва на голям интерес, както всички възстановки на събития от национално-освободителните борби на България.

Кулминацията на честванията, зарята-проверка на площад „Съединение“, беше излъчена пряко от националните медии.