Събориха още един ембламатичен Тютюнев склад

Незаконно събарят един от изгорелите тютюневи складове – на ул. „Г. М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“, който е част от групов паметник на културата. За случая алармира арх. Петкана Бакалова, която е една от защитничките на Тютюневия град и лично се качи на багера, за да спре разрушаването на склада.

Според нея складът е деклариран групов паметник на културата и като такъв е под защита на Закона за културното наследство. Пред Радио Пловдив арх. Бакалова подчерта, че в защитената територия събаряне се допуска само след положително становище на Министерство на културата, а такова няма.

БНТ репортаж след разрушението

„Кметът абсолютно неправомерно си е позволил да одобри план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци, поне това твърдят хората, че имат. Това е вид строителство и трябва да имат информационна табела, а нямат такава“, заяви арх. Бакалова. 

Тя разказа, че вече е започнало събарянето на фасадата на склада откъм двора. 

Багери продължиха разрушението и през нощта на 1-ви септември в близост до Сточна гара. Операцията беше извършена тайно и набързо заради очакването унищожаването на сградата да бъде забранено след промяната на статута й в паметник на културата. 

Служебният министър Велислав Минеков беше категоричен, че ще принуди инвеститорите да възстановят Тютюневия склад в предишния му вид. При среднощното си посещение в Пловдив той съобщи, че от днес целият Тютюнев град ще придобие статут на недвижима културна ценност. “Унищожава се най-красивият град на България. Няма да го разреша”, заяви Велислав Минеков.

Макар общественото възмущение да е явно, нито една институция не е възпряла разрушението. Прокуратурата се е самосезирала по случая, но развръзка все още се очаква.