Пловдив може да спести до 70% от разходите си за осветление

При добро планиране, новата LED система би намалила обществените разходи осезаемо.

Снимка: Българско Национално Радио

Само за един месец в районите „Южен“ и „Централен“ в Пловдив са сменени 1913 осветителни тела със съвременни LED осветители и са изградени два фотоволтаични парка – в детска градина „Зора“ в район „Централен“ и в училище „Константин Кирил Философ“ в район „Южен“.

Над 70% ще са реално спестените от общината срадства за осветлението на „Южен“ и „Централен“. Новите улични LED лампи отговарят на европейската технология, според която се осветяват само улиците и тротоарите, а не паркингите и входовете на жилищните сгради.

Подобрения без натрапчива светлина в домовете

Според новото европейско изискване абсолютно недопустимо е уличната светлина да нахлува в жилищните сгради и дори се посочва, че над лампата осветлението трябва да е нулево, за да не се нарушава животът на различните биологични видове – основно птици и други дребни животни, обяснява Стоян Ковачев, представителят на фирмата изпълнител.

Проектът е с бюджет над 1.1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по Норвежка програма. Безвъзмездните средства са от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2020 г.

Община Пловдив ще продължи подмяната на уличното осветление с по – икономично и в другите райони на града. Обявена е обществена поръчка, а до откриването на нова европейска програма общината ще вложи собствени средства, съобщи Таня Петкова, ръководител на проекта.

/БНР/