„Денят на ашурето“ привлече сериозен интерес

Над 1000 пловдивчани и гости на града успяха да опитат от сладкото ашуре, което се раздава на празника „Денят на Ашурето“. По традиция мястото на събитието беше пред Джумая джамия в Пловдив. За поредна година Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство в града организираха празника; според поверието мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Това се прави с посланието за мир между всички етноси, за радост и берекет, каза Ахмед Пехливан, председател на Мюсюлманското настоятелство.

„Денят Ашуре“ се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават повеля от Всевишния всеки да събере каквото намери и от това да направят гозба. Така в тази гозба има боб, нахут, захар, жито, мляко, а днес ние я познаваме като ашуре.

Освен раздаването на ашуре пред Джумая джамия, младежи в традиционни турски носии почерпиха гостите и с турски шербет Ритуала – сема, посветен на празника, беше изпълнен от единствения дервиш в България –  пловдивчанинът Васил Тосев.