Дамски хор „Тримонциум“ се завърна от международен хоров фестивал в Чанаккале, Турция

Дамски хор „Тримонциум“ Пловдив с диригент Ваня Атанасова взе участие в Международния хоров фестивал в град Чанаккале, Турция, който се проведе от 19 до 24 юли 2022 година.

Фестивалът се организира от Университета в Чанаккале и със съдействието на Община Чанаккале.

Артистичен директор е докторът на науките Мете Гьокче.

Чанаккале е най-близко разположеният по-значим административен център до археологическите останки на древната Троя. Дървеният кон от филма „Троя“ (от 2004 г.) е изложен на брега в града. На 5 км северно от Чанаккале в най-северния край на военната база са останките от древния Абидос.

Във фестивала взеха участие 21 хорови колективи от различни държави. На откриването на събитието присъстваха кмета на града, областния управител (валията)и министъра на културата на Турция.

Хор „Тримонциум“ се представи с богата и разнообразна програма, включваща творби от български автори на фолклорна основа, европейски и американски композитори. Концертите бяха на открита сцена в центъра на гр.Чанаккале и в тържествената концертна зала на Университета. И в двата концерта изпълненията на нашия хор бяха посрещнати с възторг и бурни аплодисменти от страна на публиката. Много висока оценка на пловдивското представяне дадоха и колегите диригенти и членовете на Организационния комитет.

„Дълбоко сме удовлетворени от това, че се представихме достойно и защитихме доброто име на българската и пловдивската хорова школа. За първи път в историята на фестивала имаше изнесен навън концерт, който се проведе в Музея на Троя. Това беше уникално събитие, в което с голямо вълнение взехме участие и ние. Неповторимо е усещането да пееш обграден от история, археологически открития и златното съкровище на Троя. Завърнахме се с чувство за добре свършена работа и изпълнен дълг“, разказа диригентът Ваня Атанасова.

Участието на хор“ Тримонциум“ във фестивала се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив, чрез финансиране по Програма „Мобилност“.

Филибето