79 години от рождението на акордеониста Петко Дачев

Тракийският акордеонист Петко Дачев е роден на 23.07.1943 година в Каблешково.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор


Едва петгодишен, Петко прави първите си плахи опити в музиката с 8-басова хармоника.

В прогимназията вече акомпанира на самодейните състави в родния си град и околните села. Завърша Педагогическа гимназия в Стара Загора и става сътрудник на градското радио. Творческата си активност започва в началото на 60-те години от ансамбъла на „Неохим“ – Бургас. През годините съпровожда на народните певици Петкана Захариева, Стайка Гьокова, Пенка Павлова, Иван Калчев, Делка Белева и др. Извърша концертна дейност с пътувашата група на Иван Шибилев-1965г и с групата на кавалджията Мустафа Салиев. През този период Петко се запознава с проф. Петко Радев и получава покана да свири в неговия оркестър за записи към Радио София.

Двамата създават собствен оркестър и поставят ново начало на интерпретацията на българския музикален фолклор. През дългия си творчески път концертира с някои от най известните певци в страната-Мита Стойчева, Йовчо Караиванов, Недялка Керанова, Динка Русева, Калинка Згурова, Георги Фершелов и много други. Работи с най популярните оркестри в Тракия от 1975 до 1989 г. По същото време въвежда нов стил в родното творчество и много акордеонисти започват да му подражават. Създава музика за песента на Пенка Павлова „Първом, Първом“ и участва в самостоятелния албум на Калинка Згурова.

Разделихме се завинаги с големия акордеонист на 26 март 2010 година.

Днес Петко Дачев се приема за легенда на акордеона и заслужено е наричан Човека оркестър. Сред най известните изпълнения на Петко Дачев са „Странджанска ръченица“, „Бургарско хоро“, „Загорска ръченица“, „Златевско хоро“ и други.

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев