Фестивалът „Фолклор без граници“ представя двадесетото си издание в Добрич от 24 до 26 юли

Тази година ще участват седем състава от Грузия, Египет, Мексико, Република Северна Македония, Турция и България.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

Във всяка от фестивалните вечери, от 18.30 ч. ще се провежда по традиция дефиле на участниците по централната пешеходна зона на Добрич, след което в 19.00 ч. на естрадата на площад „Свобода“ започват концертите.

На 24 юли жителите и гостите на Добрич ще могат да се насладят на изпълнения на Аджарския държавен академичен ансамбъл за песни и танци „Арсиани“ – Грузия, който датира от 1921 г., както и на Група за народни танци „Нилюфер“ от Турция, която наброява над 350 танцьори и представя народната култура на страната в чужбина.

На 25 юли на сцената ще се качат Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“, Фолклорна трупа „Елхорриа“ от Египет и Ансамбъл „Панче Пешев“ от Република Северна Македония. Студия „Добруджа“, която е представител на домакините от Добрич, съществува от 1989 година. Действа и като школа за кадри за Професионален ансамбъл „Добруджа“. В репертоара влизат над 25 постановки, като преобладават тези от добруджанския край. Имат над 1000 концерта и гастроли по света. Фолклорна трупа „Елхорриа“ е един от най-известните състави, които представят Египет в чужбина. Включва 55 танцьори и музиканти, повечето от които са студенти и възпитаници на различни университети. Македонският ансамбъл датира от 1926 г. и е сред най-известните в съседката ни.

Двадесетият фестивал „Фолклор без граници“ ще бъде закрит на 26 юли от Танцова група „Абжари“ – Грузия и Фолклорна група „Алианца“ – Мексико. Грузинският състав е концертирал в почти всички републики на бившия Съветски съюз и е участвал в редица международни форуми в Италия, Турция, Унгария, Румъния, Испания, Германия и др. Съставът е награден с почетен диплом на Киевския пролетен фестивал. Фолклорната група „Алианца“ участва всяко лято в различни международни фестивали. Включва млади артисти, които реализират проекти, свързани с традициите и обичаите на местното население до XIX век. Изпълняват танци и обичаи от девет региона на страната под съпровод на мариачи.

www.bta.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев