Жители на Белащица инициират присъединяване на селото към община Пловдив

„Тук сме, за да приемем подадената ръка към общината от белащенци. Каквито ангажименти поемем днес след разговора с вас, ще ги изпълним“.


С тези думи кметът на Пловдив Здравко Димитров се обърна към присъстващите на събрание на жителите на Белащица.

То се състоя в местното читалище по инициатива на кмета на селото Костадин Николов и жители. Покана да присъства по-рано получиха Здравко Димитров и неговият екип.

Като водещ за белащенци бе поставен въпросът с дейността на кариерата за добиване на инертни материали, срещу която те протестират от години. Здравко Димитров поясни, че този проблем засяга и жителите на Пловдив, тъй като запрашеността достига и до тях, а той е глобяван неведнъж за мръсен въздух и заради кариерите. А за намеренията за окончателното й затваряне той заяви, че ще подкрепи всички усилия в тази посока, но се изисква и воля на държавно ниво. Димитров припомни, че по времето, когато бе областен управител, именно с подкрепата на държавата за пръв път бе спряно извозването на инертни материали.

На срещата бяха разисквани основни теми, които ще засегнат пряко живота на белащенци при евентуално присъединяване. Бе поставено и условието, че Белащица, която към момента е част от община Родопи, след референдум следва да се присъедини към община Пловдив, без да променя статута си на село, с което ще запази и нивата на данъците. От съпоставка на данъците между двете съседни общини стана ясно и че размерът на такса битови отпадъци в Пловдив е по-нисък от този в Родопи. След присъединяване ниската данъчна основа в Белащица ще се запази заедно с ниска такса битови отпадъци. Един от най-важните аргументи е, че приходите от данъците и таксите на жителите следва да бъдат инвестирани обратно за техните нужди.

Като една от най-бързо постижимите ползи за реализиране след референдум беше посочено и поставянето на нови и повече контейнери за смет, както и промяна графика на сметоизвозването. Изграждането на нова детска градина и спортен салон към училището бяха дадени като приоритетни от Здравко Димитров. Той подчерта, че ако стартират веднага, след присъединяването могат да се завършат за една година.

След като изпълни законовите процедури за събиране на подписи и провеждане на местен референдум, селото ще може да се възползва още от социални услуги като личен асистент, патронажна грижа, както и изнесен медицински център. Предвижда се и транспортът да стане част от общинската схема, което значително ще облекчи учениците и възрастните хора.

www.plovdiv.bg