„Да убиеш Ботев“ от Искрен Красимиров с премиера на 2 юни

Навръх Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще представим една смела, честна и следователно провокативна книга, озаглавена „Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи“.

Премиерата ще се състои на 2 юни от 19:00 ч. в Casa Libri в присъствието на автора Искрен Красимиров.

По думите на проф. Пламен Митев представите на Христо Ботев за бъдещето на свободна България очертават един нов, непознат и бленуван от всички българи свят, свят на истинната демократска република, на справедливостта и на равенството пред закона, свят, в който няма да бъдеш преследван за политическите си идеи или за религиозните си вярвания, свят, в който независимо от етническия си произход всички ще имат равни права и задължения, равни шансове и възможности за изява.

Подобно на своя герой авторът на настоящата книга не е подвластен на табутата и на разните самоограничения, служещи само като оправдание за нежеланието или страха да бъдеш инакомислещ, да оборваш наложените мантри, да спориш с набедените за авторитети, да се разровиш из травматичните рани на историческата ни памет.

В изданието са събрани, подредени и разяснени наличните свидетелства, водещи към твърдението, че Христо Ботев е убит от свои четници. Основните аргументи са фокусирани върху противоречията в спомените на „очевидците“ и мълчанието на важни свидетели. Изненадващото във версията на автора е, че гибелта на Ботев се разглежда като част от серия убийства на членове от щаба на неговата чета, извършени със сходни мотиви и по една и съща схема…

Очакваме Ви на 2 юни в Casa Libri за една вълнуваща среща – своеобразен реверанс пред поетичния гений, възвишения дух и саможертвата на един от най-ярките български възрожденски дейци.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/711368060063490/

m.filibe.com