„БГ Фолк Ритми“ посреща българи от цяла Европа „На мегдана на другата България“

„БГ Фолк Ритми“ ще е домакин на събора „На мегдана на другата България“, който ще се проведе на 28 май в Копенхаген.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

„Събрани сме от всички кътчета на България, с любов и желание да танцуваме български народни танци. Живеем в две съседни страни – Дания и Швеция и представляваме две танцови групи, обединени под едно име “БГ Фолк Ритми”, споделят ръководителите на групите Николай и Панка Стоянови.

През септември 2014 е създадена групата „Фолк Ритми” в Копенхаген. За близо осем години тя вече наброява близо 35 танцьори – не само българи, а и няколко датчани. В началото на 2016 се появява и танцовата група „БГ Ритми” в Малмьо, Швеция, в която танцуват близо 15 танцьори – основно българи, но и няколко шведи. От събора „На Мегдана на другата България” в Милано, Италия през 2018 двете групи започват да участват съвместно под името „БГ Фолк Ритми” – Копенхаген, Дания & Малмьо, Швеция.

Освен в събора, групата е участвала и на различни фестивали и концерти в Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция и Дубай (ОАЕ). Преди пандемията организира и три семинара с гост-хореограф Мирослав Димитров от Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград, България.

„Към момента танцьорите на „БГ Фолк Ритми” – Копенхаген & Малмьо наброяват близо 50 човека с различни индивидуалности, но с обща представа и усещане за магията на Българския фолклор“, разказва за БТА Николай Стоянов и допълва: „След като не ни се случи миналата година, тази определено сме доста развълнувани и вече нетърпеливи да посрещнем всички гости и участници в седмото издание на любимия на всички ни събор „На мегдана на другата България“ 2022.

www.bta.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев