Акордеонистът Стоян Дечев събра в сборник 37 хора и ръченици

Силистренският акордеонист Стоян Дечев издаде сборник с избрани хора и ръченици от Североизточна България и Лудогорието.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

Изданието носи заглавието „От Дунава до Черно море“ и съдържа 37 народни произведения, нотирани лично от автора.

Към тях е добавен богат обяснителен материал.

„По този начин изданието се превръща в учебник, школа за музикантите, които имат възможността и желанието да се потопят в ритмиката и спецификата на народното творчество в една от фолклорните области на страната“ разказа Дечев.

Идеята на автора е сборникът да бъде разпространен в музикалните школи и училища в страната, за да популяризира автентичния български фолклор. Към изданието ще бъде добавен и компакт диск с музика от автора.

Стоян Дечев е роден 1943 в силистренското село Гарван. Възпитаник е на музикалните школи в Пловдив и Плевен. Издал е десетки албуми, включително с авторски композиции или аранжименти. През годините осъществява активна звукозаписна дейност в БНР, където е записал над 250 обработки и аранжименти на народна музика.

През 2013 г. Стоян Дечев беше удостоен със званието „Почетен гражданин на град Силистра“.

www.bta.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев