Представителни състави от АМТИИ „Професор Асен Диамандиев“ разтърсиха сцената пред Община Пловдив в празничния 24-ти май

В празничния 24 май на сцената на площад „Стефан Стамболов“ се състоя концерт на представителни състави от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ , факултет „Музикален фолклор и хореография“ с декан професор Даниела Дженева, част от програмата на община Пловдив, посветени на най-българския празник.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

В следобедните часове за радост на пловдивчани и многобройните гости на сцената се изявиха Академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител проф. Милчо Василев и студенти от катедра „Хореография“ с ръководител проф. Антон Андонов. На финала, танцьорите поведоха хоро около фонтана с пеликаните, в което се включиха с много настроение десетки хора от публиката.

Академичният народен хор при АМТИИ е създаден през 1980 г. С изключително високото си художествено равнище, хорът се равнява по технически и художествени възможности с редица професионални хорове, изпълнявайки песни, създадени на фолклорна основа, преодолявайки вокално-технически, фактурни и интерпретационни трудности. Хорът притежава широк диапазон на своя репертоар – от изворната народна песен от различни региони на страната, до многогласни обработки, авторски композиции, изградени с авангардни изразни средства, старинни ортодоксални песнопения и др.

За Академичния народен хор са написани и посветени много творби от Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и др., на които осъществява първи изпълнения. С тях хорът става родоначалник на явлението „нова фолклорна вълна”, характеризиращо се с интонации и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със съвременни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация. Изключителни са успехите на хора в многобройните му концерти в страната и чужбина. Диригенти на Академичния народен хор са били проф. Асен Диамандиев, доц. Стефан Мутафчиев и проф. Василка Спасова, която е в основата на големите успехи на хора. От есента на 2004 г. главен диригент на хора е проф. д-р Костадин Бураджиев. Хорът е в нов формат – изграден е само от студенти по народно пеене от всички специалности в АМТИИ. За изключителните си творчески постижения през ноември 2008 г. хорът, ръководен от д-р Костадин Бураджиев е удостоен с най-високата национална награда за музика в България – “Кристална лира”.

Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ – Пловдив е създаден през 2000 г. Съставът му включва 3 формации – народен хор, народен оркестър и танцов състав. Изпълнителите в тях са млади, всички са завършили АМТИИ, високо квалифицирани и притежават изключителни качества като изпълнители. Главен художествен ръководител е проф.-акад. Милчо Василев, хореограф е гл. ас. д-р Стефан Йорданов. Народният хор се състои от 12 певици, които могат да пеят многогласно съобразно музикалната творба, както и автентични едногласни и двугласни песни от всички региони на България. В състава има певици с ярки изпълнителски качества, притежаващи отлична орнаментика, тембър, диапазон и индивидуален стил на пеене, характерен за областта от където е самата тя.

Народният оркестър се състои от 7 музиканти – изпълнители на традиционните български народни инструменти – кавал, гайда, гъдулка, тамбура, контрабас и тъпан. Всеки един от тях е виртуоз на своя инструмент. Изпълняват авторски музикални произведения и автентични мелодии от цяла България. Танцовият състав се състои от 16 танцьори – 8 жени и 8 мъже, завършили специалност ”Българска народна хореография” в АМТИИ. Всички са отлични изпълнители на народните танци от всички региони на България. Академичния фолклорен ансамбъл притежава красиви национални костюми и богат репертоар – от авторски музикално-танцови постановки до автентични песни, инструментални пиеси и танци на България.

Освен българска програма, Академичния фолклорен ансамбъл изпълнява и песни и танци на народите и най-вече от Балканските страни. Има издадени няколко CD и DVD диска със своя продукция и е носител на много награди от престижни международни фолклорни фестивали и конкурси.

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев