Откриха в Стралджа мемориална плоча в памет на неповторимия кавалджия Матьо Добрев

Паметна плоча в чест на изтъкнатия кавалджия Матьо Добрев (1957-2019)  беше поставена на читалището в Стралджа.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

Идеята е на Христо Георгиев, приятел и колега на Матьо Добрев. Инициативата съвпада с 65-годишнината от рождението на музиканта.

„След ранната смърт на Матьо Добрев всички музиканти и негови почитатели се въодушевихме да овековечим този голям музикант и човек. Плочата е готова отдавна, но поради ковид пандемията ще я открием сега. Много колеги – музиканти се отзоваха на нашия призив за събиране на средства“, разказа за слушателите на „Песен слънце буди“ Христо Георгиев и добави: „Плочата е изработена от бургаския скулптор Атанас Стоянов. На нея е изобразен Матьо Добрев с неговия спътник в живота – кавала. Изписан е следният текст: „Ти бе орфея на земята, а сега кавалът ти оглася небесата“.

Матьо Добрев е потомствен музикант, наследник на своя баща Добри Милев – самобитен кавалджия, носител на традиционния кавалджийски стил. С вродената си музикална дарба Матьо овладява до съвършенство инструмента. На 12-годишна възраст осъществява запис в Националното радио, а популярността му сред музикантите и ценителите на народната музика се дължи на изявите с Иво Папазов и оркестър „Тракия“.

Музиката на Матьо Добрев се откроява с импровизаторско майсторство и новаторски похвати, които обогатяват и развиват традиционните инструментални форми. Неговият изпълнителски стил отдавна е намерил съвременни последователи. Музикалната традиция в семейството продължава сина му Добри Матев, настоящият ръководител на оркестър „Стралджа“.

Мамориалът в памет на Матьо Добрев беше открит на 14 май от пред НЧ „Просвета – 1892 г.“ в Стралджа. Церемонията съвпадна с още две събития в града – националният конкурс „С песните на Вълкана Стоянова“ и съборът на народното творчество „Мараш пее“.

Мирослав Василев
www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев