С надпяване Тракия почете тракийската народна певица Вълкана Стоянова

Стотици млади таланти запяха песните на една от най-известните тракийски народни певици Вълкана Стоянова в град Стралджа.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

На 14 и 15 май се проведе националният конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова“ и традиционният народен събор „Мараша пее“.

В първия ден организаторите предоставиха  възможност за изява на млади певчески таланти от цялата страна и доказани такива, да запеят вечните песни на Славея на България – Вълкана Стоянова, като поклон за 100-годишнината от рождението, като уважение и преклонение пред таланта, и като доказателство, че никога няма да бъдат забравени. След надпяването се проведе концерт на лауреатите и на фолклорен ансамбъл „Странджа“ от Бургас.

На конкурса се изявиха десетки танцови колективи с надиграване на „Трите пъти“, „Джиновско“ и „Дайчово“. Безброй български народни хора, обичани и танцувани с радост, с гордост, с вечната надежда, че България и всичко българско е живо и непреходно, сподели кметът Атанас Киров, който е сред големите почитатели на фолклорното творчество. В журито на конкурса бяха поканени едни от учениците и последователи на Вълкана Стоянова, като Дарина Славчева, солистка на ансамбъл „Тракия“, и певецът Стоян Варналиев.

По време на надпяването беше представена и творческата биография на известната певица – един от големите гласове на ансамбъл „Филип Кутев“ още в първите години на основаването му. През целия ден площадът беше озвучен с хитовите песни „Димитър кара гемия“, „Женала е дюлбер Яна“, „Завило се вито хоро“, „Димитър на Рада думаше“ и много други.

Внушителен е репертоарът от 350 тракийски песни, които следват житейския път на Вълкана Стоянова, който тръгва от ямболското село Люлин. Там израства сред песните по седенките, съборите, сватбите, зимните вечери, къщната работа, когато припява заедно с майка си. Едва 14-годишна (през 1936 г.), по време на селския празник Спасовден, със своето изпълнение тя удивлява един от гостите на събора – брат на прочутия кларнетист Рамадан Лолов. Следва покана за записи в звукозаписната фирма „Арфа“, по–късно в „Симонавия“, „Радиопром“.

Този пробив на музикалния пазар носи на Вълкана Стоянова популярност сред любителите на тракийската песен. Не закъсняват и изпълненията „на живо“ по селските празници. Певческият връх на голямата певица, вече в професионалното поприще, е когато спечелва конкурса за набиране на певици в новосформирания ансамбъл за народни песни и танци през 1951 година в София.

Тя е приета първа сред явилите се 430 кандидати за хоровия състав. Лично Филип Кутев е възхитен от нейния талант, като често й поверява сола в хоровите партитури, също индивидуални участия под съпровода на големия кавалджия Никола Ганчев, включени в концертните турнета на ансамбъла у нас и по света.

Вълкана Стоянова предава своя певчески опит на ученици от НУФИ „Филип Кутев“ в Котел, където е поканена за преподавател. Нейни ученици са вече прочутите Бинка Добрева, Цветанка Варимезова, Десислава Донева, Мария Колева, Дарина Славчева, Стоян Варналиев и много други.

От 1995 г. в родната община Стралджа се провежда конкурсът „С песните на Вълкана Стоянова“ – своеобразен старт за младите тракийски таланти. През 2015 г. е създадена фондация „Вълкана Стоянова“, която има за цел да издирва и подпомага млади таланти. Издадена е книга с нотни и словесни текстове на най-известните  песни – чудесно помагало за нейните последователи.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев