Културни институти отварят врати в Европейската нощ на музеите

Разнообразна програма с вход „свободен“ предлагат пловдивските музеи в рамките на 18-то издание на Европейска нощ на музеите. Сдружение „Хайдути“ ще дари на експозиция „Българско възраждане“ реконструираната носия на Хаджи Димитър. Тя е изработена по снимка от терзията Иван Гърбача, като работата с автентични материали – 12 метра шаяк и 200 м. Гайтан, е продължила цял месец.

Регионален исторически музей – зала „Съединение“, се включва с публична лекция от д-р Ваня Велкова, носител на званието „Българка на годината“ и представяне на личната й колекция от яйца, както и с представяне на културни ценности от фонда на музея. Уникалната колекция, включваща 370 яйца от 60 страни на 6 континента, ще бъде представена за първи път в България.

С увлекателен разказ за първите стъпки на българите в небето и фотодокументална изложба за българските ВВС се включва и Музеят на авиацията.

Регионалният исторически музей в В Пазарджик ще покаже Равногорското съкровище в нощта на музеите. Според специалистите, откритите апликации датират от втори-първи век преди Христа и са с висока историческа и художествена стойнос. За поредна година регионалният историческиe музей в Пазарджик ще се включи в международния културен форум „ Европейска нощ на музеите“.

Освен постоянните експозиции, посетителите ще могат да видят изложбата от Велико Търново „ Епохата на Фердинанд“, както и изложбата „Батак 1876-та, Хроника на една безсмъртна пролет“. Само за Европейската нощ, ще бъде експонирано тракийското съкровището на Равногор.

То се състои от 9 части-сребърни апликации с позлата за конска амуниция. Любопитното е, че съкровището е открито случайно, през 1986. При разораването на картофена нива, местните хора попаднали на тракийска гробница. Музеят ще приема посетители от 18 до 24 часа, като входът е безплатен.

За 14-ти път РИМ-Смолян се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“. В програмата са включени изпълнения на „100 каба гайди“, клубовете „Хоро“ и „Зевзек“.

В „Родопско величие“ са подредени портрети на най-видните родопчани и исторически личности в Родопите, нарисувани от Сияна Струнчева. В „Нощта в музея“ залите на РИМ – Смолян ще се превърнат в сцена на концерт, с който се отбелязва 150-годишнината на читалище „Орфееви гори“ в Смолян.,/Bnr