Студенти от пловдивските вузове се събраха на първата по рода си кръгла маса на тема “Ролята на висшето образование в развитието на културния туризъм”

Студенти от пловдивските вузове се събраха на първата по рода си кръгла маса на тема “Ролята на висшето образование в развитието на културния туризъм.

В Пловдив се проведе първата по рода си кръгла маса на тема “Ролята на висшето образование в развитието на културния туризъм”, организирана от Студентски съвет към АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив с участието на преподаватели и студенти от факултетите „Музикален Фолклор и Хореография“, „Музикална Педагогика“ и „Изобразителни изкуства“ към АМТИИ, преподаватели от специалност „Туризъм“ и студенти от специалност „Аграрен туризъм“ в Аграрен университет – Пловдив, преподаватели и студенти от катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ на Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Идеята на форума е да се съберат на едно място студенти, преподаватели, бизнес и институции, да се обсъди актуалната обстановка в културния туризъм, политиките, проблемите и задачите в него и да се стигне до обща стратегия как да го развиват заедно.

Сред гостите на кръглата маса бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов, заместник областният управител Николай Василев, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. д-р Елена Кантарева – Дечева, доц. д-р Светла Янчева, заместник – ректор по международна дейност на АУ – Пловдив, доц. д-р Иван Обрешков, зам.-декан на Стопански факултет на УХТ – Пловдив, проф. Емилия Константинова и други.

Форумът се проведе в концертната зала на АМТИИ, разделен на 3 модула. Встъпителни слова на официалното откриване произнесоха Петър Стефанов, Председател на Студентски съвет на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и проф. д-р Любомир Караджов.

Първият модул, посветен на ролята на висшето образование откри проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, Ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

„Щастливите поводи в нашия град се редуват. Само преди ден се състоя първото мащабно събитие, организирано от консорциум „Изкуство и образование“. Благодаря на нашите студенти и техните партньори от пловдивските ВУЗ -ве, че приеха идеята за този форум, а на Община Пловдив и Областната управа, че са с нас. Сигурна съм в полезността на този тип кръгли маси, защото точно тези наши деца – първенци в това, което правят в своите специалности, ще могат да обменят идеи. А ние, като по-големи и техни приятели, ще се вслушаме, защото те са бъдещето!“, каза проф. Тони Шекерджиева – Новак.

След проф. Новак, изказвания по темата направиха доц. д-р Светла Янчева, доц. д-р Иван Обрешков, Николай Василев, зам.- кметът Пламен Панов и доц. Кантарева – Дечева.

„Не беше толкова далеч времето, в което и аз бях студент, затова проблемите и предизвикателствата на младите хора в прехода от образование към професионалния живот никак не са ми чужди. Следя с любопитство и интерес днешната конференция и идиалога, който ще се случи тук . Късметлии сте, че живеете в интересно време. Пловдив тази година спечели 4-то място за „Най-добра европейска дестинация“ в едно изключително демократично гласуване, в които се включиха повече от половин милион граждани на Европа. Казвам го, защото през последните години градът ни стана изключително популярен, много по-приветлив и привлекателен.

Пловдив е утвърдена туристическа дестинация, а културният и събитийният туризъм са двете много важни съставки на туристическия бранд на Пловдив. Трябва да имаме още по-добра синергия и нека да се споразумеем за нещо важно – практиките на студентите от АМТИИ да бъдат част от програмата на общината за постоянно. А вие, които учите – да знаете и виждате как се изгражда туристическия продукт на нашия град. Нека тази конференция да бъде много силна и подадена ръка към вас и ви очакваме съвсем скоро!“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

„ Аз някак си събирам в себе си няколко проявления – тук съм в качеството ми на и.д директор на ОИ „Старинен Пловдив“, но съм и част от семейството на АМТИИ, и реставратор, чиято работа е свързана преди всичко с опазването на културното наследство. Всичко това чувствам като неразривно свързано. Културното наследство и неговото опазване са много важен фактор и са изключителен ресурс в туристическата дейност на всеки град. За да имаме добро туристическо представяне на културно-историческото наследство, то трябва да е добре поддържано, за да привлича туристи. От друга страна – туристите също въздействат на това наследство.

Тези две проявления трябва да си взаимодействат по най-добрия начин. ОИ „Старинен Пловдив“ през последните години се занимава не само с опазването на културното наследство, какъвто е основния предмет на дейност, но и с неговото представяне и туристическото обслужване на над 14 обекта, които управляваме. Ние сме един от най-големите потребители на туристически кадри и с радост мога да кажа, че имаме кадри от всички пловдивски ВУЗ-ве. Нашият институт е също отворен както за студентски практики, така и за други съвместни инициативи“, каза доц. д-р Елена Кантарева – Дечева.

За втория модул, студентите бяха подготвили интересни презентации, представящи специалностите, които изучават. В третия модул е предвидено подписване на меморандум за сътрудничество, между представителите на висшето образование, на културните институции и бизнеса в този бранш.

m.filibe.com