70 украинци ще учат български език в курса, организиран от Младежки център – Пловдив

70 души от Украйна са се записали да преминат бърз курс за изучаване на български език в Младежки център – Пловдив.

Обучението на двете групи стартира днес в късния следобед.

„Надявам се войната да свърши скоро и да се върнете в родината си. Сигурен съм, че това, което научите на нашия език, който е малко труден, ще ви бъде от полза“, заяви заместник-кметът Георги Титюков и приветства присъстващите деца и възрастни.

Преподавателят Людмила Минкова заяви, че ще им съдейства с каквото може, като вече е направила план на уроците. Часовете ще се провеждат два пъти седмично в понеделник и петък.

„Община Пловдив ще продължи да помага на хората, които бягат от войната в Украйна и които намират подслон в нашия град“, посочи Георги Титюков. Той отбеляза, че курсът е безплатен, с продължителност три месеца и е особено важен за украинците, някои от които вече търсят работа тук.

Заместник-кметът не пропусна да отбележи, че изграждането на Младежкия център бе преди 7 години по Норвежката програма и един от 12-те центъра на стария континент със знак за качество на Съвета на Европа, а направленията, по които работи, са: спорт, образование и хотелска част и настаняване.

Общинското предприятие работи в синхрон с Министерството на образованието и науката и осигурява набор от програми за младите хора за обмяна на опит и добри практики, които също са безплатни за ползвателите.

www.plovdiv.bg