БНТ 2 излъчва документалния филм „Дебелянов и Ангелите“

Днес от 19.00 часа БНТ 2 ще излъчи документалния филм „Дебелянов и Ангелите“.

Зад създаването на лентата стоят три пловдивски институции, които през 2021 година имаха поводи да празнуват: Драматичен театър –Пловдив отбеляза 140 години от началото на българското професионално театрално изкуство; КЦМ2000 Груп, индустриалният гигант, чийто слоган „Ценим културата“ по категоричен начин обобщава приноса му събитията в областта на културата през изминалите 60 години; и БНТ Пловдив, първата извънстолична телевизия, която в годината на своя 50 годишен юбилей спечели множество отличия именно в областта на културната журналистика (награда „Пловдив“, наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци-Кристална лира, наградата за най-добър български документален филм за изкуство MASTER OF ART от едноименния престижен международен фестивал, наградата на СБЖ за цялостен принос и почетния знак на Пловдив).

Общото между тези юбилейни събития за трите институции е документалният филм, който националната телевизия е включила премиерно в празничната си програма. Създаден с подкрепата на КЦМ2000 Груп „ Дебелянов и ангелите“ е документален разказ, в който за първи път българските зрители ще видят мястото на гибелта и първото погребение на Димчо Дебелянов. Тези места са на територията на Гърция, където през 1916 година загива подпоручик Дебелянов, командир на пета  рота от 22 Тракийски пехотен полк, а през 2021 година се навършват 105 години от кончината му.

Тези последни мигове от живота на поета са обект и на театралния спектакъл „Дебелянов и ангелите“, постановка на Драматичен театър Пловдив с режисьор Диана Добрева, по пиесата на Александър Секулов. Театралният спектакъл беше поставен на сцената на пловдивската Драма през 2018 година и донесе на създателите си безпрецедентен брой награди – 5 статуетки Аскеер, награда „Пловдив“, както и номинации за награда Икар.

Филмът на БНТ Пловдив е изграден върху взаимно коментиращи се  паралели между сценичната интерпретация и пътуването до местата, в които загива поетът. Режисьорът  Диана Добрева и поетът, писател, драматург -Александър Секулов приемат пътуването до местата, на които се разиграват събитията от последните дни на Дебелянов, като завършек на един изключителен творчески и съкровен процес. По време на пътуването екипът попада на британско военно гробище, в което почиват британски войници и офицери от Първата Световна война. То се намира в непосредствена близост до лобното място на Дебелянов.

Поразително е откритието, че точно като в  драматургичния финал в пиесата, (който събира на небето цялата пета рота ведно със загинали френски, немски войници, гръцки цивилен) в този британски мемориал един до друг спят вечния си сън войници от враждуващите армии, в това число българи. И както в стихотворението „Един убит“ – в другия свят врагове не съществуват. Филмът „Дебелянов и ангелите“ е създаден от авторите на „Одисей“ и „Тенор“-БНТ Пловдив.

Гледайте „Дебелянов и ангелите“ – 27.12.2021, 19.00 часа, БНТ2

m.filibe.com