Първо издание на български на книгата „България и Македония“

Книгата „България и Македония“ от първия директор на Пловдивската народна библиотека Александър Башмаков излезе на книжния пазар за първи път на български език 118 години след първото ѝ издаване в Русия.

Зад факта стои Фондация „Балкански културен форум“ на бизнесмена и общественик Любозар Фратев, чиято кауза да съживява важни исторически издания през този май донесе на организацията Наградата „Пловдив“ за върхово постижение в областта „Опазване на културното наследство и съхранение на паметта.

Фондацията я открива благодарение на доц. д-р Петко Георгиев, ръководител на Отдел „Специални сбирки“ в НБ „Иван Вазов“ в Пловдив. Тази година отделът отбеляза 100 годишен юбилей, а в неговата съкровищница се оказва нейното първо и единствено издание, разказва общественикът инж. Любозар Фратев, който е председател и на фондацията.

Снимките от 19 век, които илюстрират текста на първото издание, в новото се обработват от доайена на фотографите в Пловдив Никола Лаутлиев. Това е третата книга на автор-чужденец, която издава фондацията.

Башмаков е тясно свързан с България и българите. Току що завършил право в Одеса, той идва в Изтгочна Румелия и получава първата си работа в дирекцията по правосъдието, а после оглавява областната библиотека и музей и остава на поста до края на 1882 година. След 17 години в родината си, той се връща в България, а по-късно предприема и пътуване в Македония, плод на изследванията и наблюденията на което става книгата „България и Македония“. В новото издание може да се намери отговор на въпроса:

Какво сближава и какво разделя България и Македония преди малко повече от век?

Авторът разказва, че македонците са разновидност на българите и че македонският въпрос е труден. Защото, по думите му, се борят почти непримирими интереси и преднамерено измислените конструкции. За такива той посочва: „мнимият сепаратизъм, изобразяващи Македония и македонците като страна, имаща свой народ, свой патриотизъм, свои цели и своя цялост. Само че това се образува за столетия и хилядолетя“- допълва Башмаков.

Последните 20 години от живота си авторът на книгата „България и Македония“ прекарва във Франция, като до края остава чуждестранен корепсондент на българското Книжовно дружество, поддържайки връзка с българската научна общност. Според преводача на книгата днес и автор на нейния предговор Данаил Георгиев Башмаков заслужава в Пловдив да му бъде издигнат паметник.

Книгата ще се представя в различни общности по различно време. Може да се намери по книжарниците, а фондацията по традиция е изпратила екземпляр и на президента Румен Радев.

www.radioplovdiv.bg