Как изкуственият интелект навлиза в света на инвестициите?

Между 60 и 75% от общата търговия с акции в САЩ се извършва от системи, използващи изкуствен интелект

Изкуственият интелект (AI) предоставя на финансовата индустрия възможности да отговори на новите нужди на потребителите, които искат по-умни, по-удобни и по-сигурни начини за разплащания, спестяване и инвестиране на парите им. Проучване на Forbes показва, че 70% от всички компании за финансови услуги използват машинно обучение за прогнозиране на паричните потоци, анализ на кредитните оценки и откриване на измами. Но компаниите в сектора все повече се насочват и към възможностите за интегриране на изкуствения интелект в търговията с финансови активи и инвестирането.

Алгоритмичната търговия, една от най-широко използваните форми на изкуствен интелект във финансовия сектор, прилага сложни и напреднали математически модели за вземане на решение за определени трансакции вместо хората. Данни на Select USA показват, че между 60 и 75% от общата търговия с акции в САЩ се извършва от системи, използващи изкуствен интелект.

Заради безспорните предимства на интелигентните технологии ОББ Асет Мениджмънт предлага първия в България взаимен фонд, който се управлява от изкуствен интелект – партньорство между човек и машина. Optimum Fund Enhanced Intelligence използва модели за пазарни и икономически данни, за да генерира прогнози за развитието на финансовите пазари и класовете активи. KBC Asset Management NV първо определя активите, а изкуственият интелект подбира секторите, регионите и класа активи.

След това моделите използват различни техники за изкуствен интелект, за да определят на дневна база инвестирането или разпределението на акционерния и облигационния компонент в допустимите региони, сектори и сфери. Данните за настроенията могат да се използват и за определяне на съдържанието или разпределянето на акционерния компонент. Примери за това са настроенията в новинарските статии или броят на публикациите, отнасящи се до определена компания.

Добавената стойност на Optimum Fund Enhanced Intelligence е в комбинацията между човек и машина. Изкуственият интелект помага за по-бързото анализиране на огромно количество информация, търсене на повтарящи се модели, откриване на предпочитания, правене на прогнози и конкретни предложения за инвестиционния портфейл. Очаква се човешката намеса във фонда да се проявява само при изключителни обстоятелства, но за сигурността и ефективността на инвестициите се разчита и на контрол от страна на екипа на ОББ Асет Мениджмънт, който:

· контролира качеството на информацията

· ще бъде сигнализиран при нетипична ситуация

· променя модела при ново получена информация и го адаптира спрямо новите възможности.

Валутата на фонда е евро. Минималната сума за записване е 10 000 eвро. Акционерният компонент на фонда инвестира в глобален подбор акции. Облигационният компонент инвестира в глобален подбор облигации. Влиянието на изкуствения интелект върху инвестирането на облигационния компонент е по-ограничено, отколкото върху запълването на акционерния компонент или определянето на разпределението между класовете активи. Optimum Fund Enhanced Intelligence предоставя множество предимства:

· висока ликвидност – дяловете могат да бъдат закупени или продадени обратно бързо и лесно по всяко време

· необлагаема печалба – реализираната доходност не се облага

· диверсификация на инвестиции и спестявания – разпределяте спестяванията си в различен тип продукти и се възползвате от предимствата на всеки един от тях

· институционална сигурност – контрол от регулаторните органи в България и Белгия, а активите на фонда се съхраняват в банка-депозитар

· достъп до специализирани пазари – достъп до пазари, които обикновено са затворени или твърде специализирани за индивидуални инвеститори.

Напредъкът на технологиите в последните години означава, че внедряването на системи, използващи изкуствен интелект, е следващото ниво за Асет мениджмънт бизнеса, но все още изисква значителен ресурс – не само финансов, но и хора, които да могат да изградят и обучават непрестанно формата на изкуствен интелект. Възможностите на изкуствения интелект да се развива, адаптира и да търси нови модели, както и да открива зависимости, които биха могли да останат скрити, помагат на фонд мениджърите да постигат по-добри резултати за инвестициите на техните клиенти.

За да се възползват в пълна степен от предимствата на изкуствения интелект, финансовите компании трябва внимателно да обмислят и управляват сътрудничеството между технологията и човешкия талант. Все още няма еднозначен отговор дали хората или машините са по-добри при търговията с финансови активи. Без съмнение изкуственият интелект има огромен потенциал за развитие, но съвместната работа между него и човека на този етап може да се окаже златната среда от инвестиционна гледна точка.

www.investor.bg