Превръщат къщата на Никола Янков-Леновеца в музей

Никола Янков-Леновеца е основател и дълги години ръководител на прочутата Леновска народна група.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Вече повече от година след смъртта му, къщата в село Леново, Асеновградско, пустее. Музикалният дом, както всички в селото наричат родната къща на Никола-Леновеца, е поверен на съседката Вера Терзиева, която отключва и заключва при нужда, но тревата в двора е стигнала човешки бой, защото реално няма кой да се грижи за имота.

От първия си брак Леновеца има две дъщери, с които не е поддържал връзка повече от 40 години. Едната се е споминала преди три години, а другата живее в село Калековец и се е отказала от него, когато е заживял с народната певица Иванка Богданова. Оттогава и жителите на село Леново си променят отношението към него, а най-големите му приятели го изоставят, казва Иван Ангелов-Байкала, дългогодишен кмет на селото и приятел на Леновеца до последните му дни. Благодарение на него в селото бе организирана и голяма юбилейна среща на Никола Янков през 2012 г. с гости от Дания.

„Това е човекът, който прочу село Леново в цялата страна и извън нея с музикалния си талант. Показваха го постоянно по телевизията, слушахме го по радиото, хората му се радваха, а село Леново дотогава не съществуваше на картата на България“, казва бившият кмет Иван Ангелов.

Истина е, че много от местните му завиждали, защото пред къщата му винаги имало опашка от коли, а в селото се носели легенди, че от сватби в Христо Милево и Поповица се завращал с един куфар пари.

„Сърцето ме боли сега, че няма кой да му организира помен по случай една година от смъртта и дори да му постави некролози“, казва съседката Вера. Жената се е наела да събере пари от жителите и поне да се изгради паметник на гроба му. Досега е събрала 120 лева, но и трябват поне 1000 за по-голяма паметна плоча.

Местният агрофермер, който също се казва Никола Янков, е решил да закупи пустеещата къща и да я превърне в кокетен музей на народната музика в Леново с много снимки, музикални инструменти и архивни материали от историята на Леновската група. Фермерът и синовете му били в преговори с наследниците и сделката била почти стигнала до финал. „Скоро имотът може би ще има нов собственик и няма да пустее“, казват съседите.

Последният ученик на легендарния кларнетист е 15-годишният Никола Чолаков от Карлово, който се е срещнал с него дни преди да напусне този свят през миналата година. Двамата засвирват „Бодровско хоро“, а бай Кольо му подарява негови записи със заръката до следващата им среща да ги научи.

Такава обаче няма да има, но младият талант от Карлово се е наел да научи най-известните хора на Леновската група и по 4-5 часа свири на ден. Голямото му желание е да закупи кларнета на Леновеца и да засвири с него.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев