Ани Парапунова: Читалището е перлата в огърлицата на Добринище

95 години читалищно дело в Добринище и 165 години читалищно дело в България.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Читалището е перлата в огърлицата на Добринище. Това е домът, който е огласян от много самодейци, които всеки ден диктуват нещо все по-ново, различно сякаш забравено във времето. Между млади и стари има приемственост, когато пеем и играем.

Съвременната дейност на читалището непрекъснато се разраства. Най-малката ни участничка самодейка е само на 3 години и половина, а най-възрастният самодеец е на 85″, казва Ани Парапунова от Читалище „Димитър Благоев“ в Добринище.

По думите ѝ читалището изготвя изключително разнообразен празничен календар за всяка творческа година, много богат на мероприятия. Всеки празник започва и завършва с танците и песните на самодейците.

„Емблемата на Добринище е Гергьовден – празникът, на който традицията оживява. Това е една завладяваща магия от пъстрата фолклорна палитра на Добринище. Всички го чакаме с нетърпение, всички се готвим – сега малки и големи шият носии за този ден“, допълва Парапунова.

От 2012 година се провежда Музикалният фестивал „Добринищко лято“ за народна музика, провеждан от края на юни до средата на септември в града.
Осем поредни съботи в Добринище жителите и гостите на града могат да чуят изпълненията на самодейци.

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев