Юлия Спиридонова и Капка Кънева са номинирани за наградата „Астрид Линдгрен“

Писателката и художничката са сред 282-мата номинирани от 71 страни за най-големия приз в областта на литературата за деца и юноши

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българките, номинирани за международната награда в памет на Астрид Линдгрен за 2022 г, съобщиха организаторите.

Наградата в памет на обичаната детска писателка е най-големият приз в областта на литературата за деца и юноши. Тя е учредена от шведското правителство след смъртта на именитата писателка през януари 2002 г. с цел да привлече вниманието на света към детско-юношеската литература и правата на децата.

Тя се присъжда за изключителен принос в развитието на детската книга на писатели, художници, както и на организации, които насърчават четенето.

Жури от дванадесет души- писатели, литературоведи, художници, критици и библиотекари се определя от Шведския съвет по култура. Семейство Линдгрен е представено от правнука на писателката Юхан Палмберг. Паричната премия е пет милиона шведски крони. Лауреатът на престижния приз ще бъде обявен на 22 март 2022 г.

Спиридонова и Кънева са сред 282-ма номинирани от 71 страни. Двете бяха българските номинации и за 2021 г.

Спиридонова и Любен Зидаров бяха първите български номинации за възпоменателната награда за 2017 г. Юлия Спиридонова бе номинирана за наградата и за 2020 г. заедно с писателката Мая Дългъчева.

www.impressio.dir.bg