Нова книга от издателство „Милениум“ – „Вододелът“, Явор Клисурски

Дебютна книга на нов и многообещаващ български автор, който е избрал нелеката съдба да говори за проблемите на съвремието през погледа и свеотусещането на малкия човек в голямата промяна.

Животът всеки ден ни кара да правим нов избор, поставя ни пред различни дилеми, изправя ни пред поредните неразрешими проблеми. Откакто се помним, все в преходно време живеем, все чакаме нещо да дойде, че да се оправим. А като дойде, се питаме защо толкова го искахме… Годините се нижат, равносметката става все по-горчива, светът напълно пощурява – каква надежда му остава на малкия човек?

Тези разкази са именно за избора, който всеки от нас прави в решителен момент.

В тях ще откриете историите на осиротял баща, на двама приятели от детинство, на изоставен съпруг, на преуспял бизнесмен, на неразделни баджанаци, на семейство под карантина, на самотна майка, принудена да работи в чужбина, на стар добруджански род, разкъсан от време и пространство, на статистическа жертва от нелеп инцидент, на открил призванието си работохолик… – с две думи, истинска пълнокръвна картина на съвременното ни общество с всичките му недостатъци, погроми и подеми.

Сюжетите са тъй завладяващи, че читателят сякаш познава героите, сякаш е преживял драмите им. Историите са разказани уж безпристрастно, но всъщност будят ту усмивка, ту горчиво поклащане на глава, ту пък хващат читателя за гърлото и стягат сърцето му.

Сред главните образи няма виновни и невинни – мотивацията на всекиго е събитийно и психологически закономерна, но неизменно оставя тревожния въпрос в съзнанието: А можеше ли да бъде другояче?

m.filibe.com