Благотворителна изложба за храм „Св.Св. Кирил и Методий“

25 творци подреждат благотворителна изложба в полза на първата следосвобожденска черква в Пловдив „Св. Св. Кирил и Методий“. Експозицията се открива в Галерия U.P A R K по идея на художника Юли Шумарев след репортаж на Радио Пловдив от месец май тази година, в който разказахме за нуждата от средства за довършване на реставрацията на стенописите ѝ и ремонт на покрива.

На призива откликват Aлександър Димитров, Ангел Гешев, Атанас Хранов, Валери Ценов, Ваня Бурова, Венета Маринова, Веско Велев, Вихра Григорова, Гроздан Илков-Графа, Даниела Русева, Емил Атанасов, Жорж Сопаджиев, Иван Шишков, Илиана Манукова, Илия Йончев, Кольо Карамфилов, Лили Кючукова, Мия Божилова, Моника Роменска, Никола Певичаров, Николай Няголов, Румен Нечев, Станимир Видев. Картини подрежда и Юли Шумарев, който споделя благодарността си към всички, подкрепили инициативата с една или повече картини:

„Получи се една много хубава изложба. Макар че работите бяха различни. Малко трудно беше да ги аранжираме една до друга, защото всички са много силни. В това помогнаха Станимир Видев и Гроздан Илков-Графа. Вярвам, че ще успеем да стигнем до всички. Ако заради ковид-ситуацията се затворят галериите, имаме готовност изложбата да е в интернет“.

Черквата има 140 годишна история. За строителството ѝ в копривещнската махала в Пловдив се създава комитет, като идеята е храмът да бъде посветен на равноапостолите Кирил и Методий и на Освобождението. Сградата е дело на архитектите Йосиф Шнитер и Александър Безенжен, а иконите от цярския ред са изографисани от Георги Данчов-Зографина. В черквата рисува и брат му Никола Данчов.

Изложбата ще остане в галерията една седмица, а 100 % от средствата от продажба на картините ще бъдат дарени на църковното настоятелство – „за доброто на един пловдивски храм и за светлата памет на покойния храмов свещеник отец Васил Цветков“, обобщава Юли Шумарев./BNR