Пловдив отбелязва 170 години от първото честване на Кирил и Методий

Пловдив отбелязва 170 години от първото честване на Деня на Светите братя Кирил и Методий. Общинският институт „Старинен Пловдив“ и учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязват днес годишнината, но не с общи инициативи заради пандемията от Covid-19.

Тържествата ще започнат с кратка танцова фолклорна програма край фонтана пред Общината в 10 часа. От там в 10.30 ч. ще тръгне традиционното шествие на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ по главната улица, водено от мажоретния състав на учебното заведение. След полагането на венци и цветя на паметната плоча на ул. „Съборна“, в 11.30 ч. ще започне празничен концерт-спектакъл на Римския стадион. В него ще се изявят ученици от паралелките по хореография.

Миналата година заради ограниченията в условията на извънредна ситуация честванията бяха отменени и се случиха само онлайн. Сега ще има присъствени тържества на 11 май, но няма да се провежда манифестация на всички училища на 24 май.

Ето и програмата по часове:

10:00 – 10:10 ч. – начало на тържествата с кратка танцова фолклорна програма на пл. „Стефан Стамболов“ 1 (зона до фонтана пред Община Пловдив)

10:10 – 10:30 ч. – начало на шествие, водено от представителен мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий” (от пл. „Стефан Стамболов” към ул. „Съборна”)

10:30 – 11:00 ч. – полагане на цветя на паметната плоча в прослава на делото на Светите братя Кирил и Методий (ул. „Съборна”)

11:30 – 12:30 ч. – празничен концерт – спектакъл „Български корени” в изпълнение на учениците от професия „Танцьор”, специалност „Български танци” на СУ „Св. св. Кирил и Методий” (Римски стадион)

12:30 – 13:30 ч. – шествие от Римски стадион към Балабанова къща и представяне на Национален проект „Аз съм българка!” – премиера за България на 3I-тото издание

18:00 – 19:00 ч. – празничен концерт с участието на Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева” при ЦПЛР ОДК – Пловдив, официално откриване на изложбата и премиера на документалния филм за Национален проект „Аз съм българка!” – премиера за България на 3-тото издание (Балабанова къща)

www.radioplovdiv.bg