Странджанската народна певица Ирина Ставрева: Щастлива съм, че отново фолклорът е на пиедестал

Интересът на изпълнителката на странджански песни Ирина Ставрева към фолклора започнал още в детството ѝ, тъй като в семейството ѝ винаги са изпълнявани фолклорни песни.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

„Още от най-ранното ми детство в нашия род започнахме да пеем“, споделя Ирина Ставрева.

Тя подчерта, че винаги се е възхищавала на таланта на сестра си Златка Ставрева. Двете заедно изпълняват фолклорни песни:

„Действително съм щастлива, че Бог ме е дарил с такава сестра. С този дух от нашата красива Странджа планина и мястото, където сме израснали и живописната река Велека и всичко това ни е вдъхновявало и ни е давало сили през годините“, допълни Ирина Ставрева.

Тя подчерта, че винаги е била потисната от това, че фолклорът не се цени, а се налага чалгата, попфолка.

„Сега съм щастлива, че отново фолклорът е на пиедестал, че всичките от най-малки до най-възрастни хора танцуват, пеят и в Странджа всички пеят и разбират от фолклор. Публиката е най-големият ценител и за мен публиката е най-големият критерий за един изпълнител“, допълни в предаването „По първи петли“ Ставрева.

Тя коментира, че Странджа планина е нейният край, откъдето черпи красота, спокойствие, радост, любов, усмивки и благодарност, че се е родила там.

„ В странджанския край расте странджанската зеленика, която цъфти само през май месец, само през пролетта и е толкова красива“.

Ирина и Златка Ставреви са родени в село Кости, област Бургас – там, където се намира най-старият растителен резерват на България „Силкосия“.

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.