Стоян Варналиев за почитта към народната песен и неговата учителка Вълкана Стоянова

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Стоян Варналиев е български народен певец, изпълняващ тракийски народни песни.

Той е ученик на известната тракийска народна певица Вълкана Стоянова.

„Аз нямах представа, че съществуват такива песни като нейните (Вълкана Стоянова – бел. на редактора), не бях чувал, но когато чух за първи път „Димитър кара гемия“ в едно предаване, онемях, защото не можех да повярвам, че има такава неземна песен. Толкова ме впечатли тази песен, че започнах да търся именно такива песни, които тя изпълнява, което беше голям проблем в един момент, но това нейно пеене беше изключително близко до това пеене, което чух в моето село. Аз съм от ямболския край и тя е от ямболския край“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Варналиев.

По думите му работата с Вълкана Стоянова го е научила да не прави компромиси. Според него тя се е опитала да му предаде нейната енергия на пеене.

„Опитваше се, когато учим песен, да ми разкаже за песента, нещо много важно, да си представям песента. Да чета текста по-хубаво, да го разбирам, да вниквам в текста“.

В края на миналата седмица тракийският народен изпълнител беше в Добрич, за да реализира клипове към нови свои песни, които са предназначени за предстоящите пролетни празници. Една от тях – „Яна Лазар ходи“, е сред подарените му от голямата народна певица Вълкана Стоянова. За видеоклиповете Стоян Варналиев се е доверил на Стефан Калев и на Живко Желев от медийната група „Добруджа“.

„За мен самото начало беше трудно, тъй като трябваше по-рано да направим клиповете, първите два клипа, но тъй като аз бях под карантина и то 25 дни се наложи да отложим това заснемане на клиповете, след което се срещнахме и направихме първите два клипа. Интересно беше, че Стоян Варналиев нямаше никакви изисквания и се беше доверил изцяло на нашата преценка къде и как да бъдат заснети клиповете“, каза Стефан Калев.

Живко Желев коментира, че се работи лесно със Стоян Варналиев:

„Изключително добър професионалист“.

Стоян Варналиев е роден в ямболското село Генерал Инзово. От малък запява бабините песни. По-късно учи пеене при Господин Колев и Елена Граматикова, но най-ярки следи в творчеството му оставя певицата Вълкана Стоянова.

През 1988 г. печели конкурс за млади певци на РТЦ – Благоевград за предаването „От извора“. Вълкана Стоянова му оставя много песни, които не е записвала и прозвучават в негово изпълнение. Следват записи в БНР и БНТ.

www.bnr.bg

 

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.