Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност.

Жасмина Бушева-Кацарска

Жасмина Бушева-Кацарска

 

„Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм израснала с народните български приказки, които моята баба ми разказваше. Оттам дойде вдъхновението за първия разказ и за сътворяването на книга. Магията на българския корен е много силна. И хората, които имат очи и сърце, те ще я видят и ще я почувстват.“ – споделя писателката.

Родом тя е от самодивски край – от с. Брегово, Видинско, където всъщност са заснети и фотографиите за корицата на книгата – „Петър Петров засне тези кадри в така наречените от народа – „самодивски свърталища“ във Врачанския балкан. Участваха три момичета. Снимаха се боси в гората, по ризи, студено беше, но с такава безкористност и любов. И вярвам, че любовта на всички, с които работихме по книгата, създаде тази магичност в нея.“

Книгата се появи в интернет пространството този месец, но официално ще бъде представена в България, когато пандемичната обстановка утихне: „Много си мечтаем с фондация „Живите български корени“, благодарение на които книгата е на бял свят, да направим едно подобаващо представяне, но ще изчакаме по-добри и спокойни времена.“

Завършила славянска филология във Великотърновския университет, през последните три години, Жасмина Бушева-Кацарска, се потапя в необятната българска народност и душа. Облича красивите картини в съзнанието си с думи, за да научи и читателя отговора на въпроса: как се раждат самодивите?!

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.