Сафие. Златната наложница, Демет Алтънйелклиоглу

САФИЕ. ЗЛАТНАТА НАЛОЖНИЦА
Демет Алтънйелеклиоглу

Стр.    536
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-179-112-5

Книгата „Сафие. Златната наложница“ е част от хитовата поредица „Османската династия“.

Съдбата е хвърлила заровете си – след години пътищата на две венециански красавици се пресичат в харема на османския двор.

Нурбану валиде султан е майка на падишаха и по нейна воля братовчедка ѝ София Бафо, наречена Сафие, трябва да го омагьоса и да стане съпруга на султана. За кратко време наложницата със златни коси ще се превърне в приказна легенда. Сафие като фея успява да очарова Мурад Трети и да го впримчи в законен брак. Падишахът обаче, отдаден на плътски наслади, е оставил държавните дела в ръцете на майка си и своите приближени. Между Нурбану и Сафие започва борба за власт, която ще се отрази на цялата империя.

В харема се завързва интрига, която бушува като смъртоносна фъртуна. Сафие успява да надделее, мислейки си, че е непобедима след смъртта на Мурад, когато синът ѝ Мехмед става новият господар на Османската империя. Но всичко се срутва за миг, когато разбира, че има нова съперница…

Демет Алтънйелеклиоглу е родена в Анкара. Завършва Анкарския колеж на „Турската образователна асоциация“, както и Факултета по политически науки към „Висшето училище по печат и разпространение“. Защитава магистърска степен в университета „Хаджеттепе“ на тема „Комуникации при възпитанието“.

От 1980 г. се занимава с продуцирането на стотици предавания по програмите на „ТРТ“. Била е мениджър на различни равнища. Превела е и продължава да превежда множество романи.
Демет Алтънйелеклиоглу е женена, майка на едно дете и живее в Истанбул.

Автор е на поредицата исторически романи „Османската династия“, която разказва за петте най-влиятелни жени в историята на Османската империя за период от 130 години: „Хюрем“ (2009), „Михримах“ (2010), „Нурбану“ (2010), „Кюсем“ (2011) и „Сафийе“ (2011), „Ибрахим и Хатидже“ (2014). Книгите са преведени на няколко езика.