Кой се страхува от Вирджиния Улф?, Едуард Олби

КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ВИРДЖИНИЯ УЛФ?
Едуард Олби

Стр.   184
Цена: 14 лв.
ISBN:  978-619-759-6439-4

… Джордж, който е някъде в тъмнината… Джордж, който е добър с мен и когото аз ругая; който меразбира и когото аз отблъсквам; който ме разсмива, а аз сподавям смеха в гърлото си; който ме пази нощем от студа и когото аз хапя до кръв; който учи игрите толкова бързо, колкото аз променям правилата им; който може да ме направи щастлива, а аз не искам да бъда щастлива, да, и все пак искам да бъда щастлива. Джордж и Марта. Тъжно, тъжно, тъжно.

Едуард Олби (1928–2016) е известен американски драматург, автор на 33 пиеси. Адаптира романи за театралната сцена – „Закуска в Тифани“ от Труман Капоти, „Лолита“ от Набоков и др., пише либрета за опери.

Три от пиесите му са удостоени с наградата „Пулицър“, а две – с наградата „Тони“. „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“ е поставена за първи път през 1963 г. Авторът заимства заглавието на пиесата от песента „Кой се страхува от големия лош вълк?“ от „Трите прасенца“ на Уолт Дисни.

През 1966 г. „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“ е екранизирана с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в главните роли. Филмът получава 13 номинации за „Оскар“, от които четири са за актьорите. Продукцията печели пет от наградите.