Объркан свят, Мариана Николова

ОБЪРКАН СВЯТ
Мариана Николова

Стр.   48
Цена: 6 лв.
ISBN: 954-474-887-6

„Дълги години превеждах за БНТ документални филми за природата и за различни животни. Заснети от BBC, те бяха любопитни, вълнуващи, интригуващи. С една дума – невероятни! И тогава, по оня изумителен и вълшебен начин, по който се раждат стиховете, ми хрумна идеята за детска книжка в две части. В първата част малката Влади сънува странен сън и в него вижда познати или напълно непознати животни, които смайват с вида и поведението си.

Най-изненадващо е, че смешните създания, подражаващи с неописуемо очарование на хората (подражанието откриваме донякъде в двустишията и в по-голяма степен в чудесните илюстрации на Емилия Искренова), са попаднали в объркания свят, създаден от въображението и сънищата, и са далеч от родните си места. Ала щом момиченцето се събужда, приканвам децата да вземат боичките и да се впуснат в забавно приключение – оцветявайки животните във втората част на книжката, да ги върнат в естествената им среда, там, където те наистина се срещат. Заниманието ще донесе на малчуганите радост и неусетно, с приятно и хубаво чувство, ще научат интересни неща за природата в реалния свят.“

Мариана Николова

Мариана Николова е родена и живее в София. Авторка е на стихосбирките: „Обичам внезапния дъжд”, „Душата ми на твоята прилича”, „В градината на моя ден”, „Битие” и „Чрез думите живея”, на книгата с есета „Размишления или нещо за екологията на духа”, на сборника с разкази и пътеписи „Шарении“ и на романите „Осъдени на живот” и „Хрониката на Амири“. През 2011 г. е удостоена с почетен диплом на конкурса „Европоезия”, организиран от Асоциация „Европейски срещи – Европоезия” във Франция. През 2017 г. Салонът за българска култура и духовност в Чикаго й присъжда награда за цялостно творчество.

Разказът й „Среща с Бомарше“ (написан на полски) получава трета награда в международния конкурс, обявен от Kosciuszko Heritage Inc. във връзка с двувековната годишнина от смъртта на Тадеуш Косцюшко и годината в негова чест (2017). Публикуван е в антология на наградените творби.

През 2020 г. Мариана Николова участва в конкурси на Славянска лира за стихотворения по зададена тема и си извоюва публикации в издадени наскоро в Русия алманаси с произведения на поети (състезаващи се на родните си езици) от България, Русия и Сърбия. „Объркан свят“ е първата й книжка за деца.