Не се казвам Мириам, Майгул Акселсон

НЕ СЕ КАЗВАМ МИРИАМ
Майгул Акселсон

Стр.    480
Цена:  20 лв.
ISBN:  978-619-02-0743-6

В романа си „Не се казвам Мириам“, писателката ни превежда през живота на жена от ромски произход, преживяла ужаса на Втората световна война. Малика е изпратена в Аушвиц, където, за да оцелее, е принудена да промени името си на Мириам. Дори след войната, когато заживява в Швеция, тя продължава да пази своята истинска идентичност в тайна. Миналото ѝ обаче я преследва и не ѝ дава покой. Настъпил е мигът Мириам да разкрие тайната си, но как ще бъде приета тя?

„Не се казвам Мириам“ е роман за срама, вината и страха от неизказаната истина, за най-потресващата част от историята на Европа, за отношението към ромите и за живота в Швеция след войната. Като ни припомня мрачното и не толкова далечно минало, Майгул Акселсон ни кара да се замислим и над днешните все още непреодолени предразсъдъци.

Този проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Шведската писателка Майгул Акселсон (р. 1947 г.) е автор на 8 романа и няколко документални произведения. Става известна с романа си „Априлската вещица“, удостоен с три награди и преведен на 25 езика.

Акселсон проявява силна чувствителност към проблемите на третия свят, на детската проституция, на бедността в родната ѝ Швеция.