АрагорнСигматех

План на Тракия икономическа зона има шансовете да реализира първата милиардна инвестиция

Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, в партньорство с няколко общини от област Пловдив, има шансовете да реализира в България така желаната от цялата държава милиардна инвестиция. Това посочи инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на Тракия икономически зона на регионалната конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Националния пресклуб на БТА в Пловдив.

В плана за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица, а огромна част от проекта … Повече “План на Тракия икономическа зона има шансовете да реализира първата милиардна инвестиция”

В Деня на българската писменост: шествие, церемония и концерти (Програма)

Празникът на българската азбука и славянската книжовност 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, започва в 9.00 часа на площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия, носеща името на Светите братя. От 9.00 до 10.00 ч. в Актовата зала на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ е церемонията по удостояването с „Почетна значка на град Пловдив“ на заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от пловдивските училища и детски градини и награждаване с грамота на млади … Повече “В Деня на българската писменост: шествие, церемония и концерти (Програма)”

МЕТРО започва онлайн доставки до Пловдив и Асеновград

Чрез своя партньор Kolichka.bg, онлайн магазинът на METРO България разширява дейността си отвъд границите на София. Услугата „Доставки на хранителни и нехранителни стоки към крайни клиенти“ вече е достъпна за потребители от Пловдив, Асеновград и Пазарджик, с което платформата осигурява възможност за пазаруване от дома на над 500 хиляди нови домакинства.

Работното време е съобразено с динамиката на ежедневието, като доставките в Пловдив се извършват всеки ден от 08:00 до 20:00 часа в часови интервали по избор на … Повече “МЕТРО започва онлайн доставки до Пловдив и Асеновград”

Стария град посреща Дефиле Вино и Гурме 2024 (Програма)

Тридневна винена фиеста очаква любителите на виното и вкусната храна.

Десетото издание на фестивала обхваща дните: 10, 11 и 12 май. Общо 16 локации в Стария град ще бъдат сцена за 55 участника, сред които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и продукти. Новите участници тази година са 8 на брой. За втора поредна година фестивалът ще се проведе в 3 дни – петък, събота и неделя, допълвайки празничната Великденска седмица.

Откриването е в петък – 10 … Повече “Стария град посреща Дефиле Вино и Гурме 2024 (Програма)”

Лара Фабиан омагьоса пловдивската публика с незабравими изпълнения

След десетгодишно отсъствие от българска сцена, популярната белгийска певица Лара Фабиан гостува отново у нас. Тя избра Пловдив като част от световното си турне с два концерта в зала „Колодрум” на 26-ти и 27-ми април. Билетите и за двете дати бяха напълно разпродадени още в първите седмици след обявяването им.

Организацията на събитието беше на забележително ниво. Уникалните гласови данни на Лара Фабиан, примесени с професионалния саунд на музикалния й бенд и талантливите беквокалистки, спечелиха сърцата на пловдивчани. … Повече “Лара Фабиан омагьоса пловдивската публика с незабравими изпълнения”

Ботев (Пловдив) е на финал за Купата на България след победа над ЦСКА с 2:0

/БТА/

Пред близо 19 000 зрители на стадион Колежа Ботев (Пловдив) успя да победи ЦСКА в зрелищен и емоционален мач. Ботев (Пловдив) е първият финалист в турнира за Купата на България по футбол. „Канарчетата“ постигнаха втори успех над ЦСКА-София, след като надиграха „червените“ с 2:0 като домакин в реванша и така с общ резултат 3:0 продължават напред в надпреварата.

Пред препълнените трибуни на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив Ивелин Попов даде аванс на „жълто-черните“ още в четвъртата минута, … Повече “Ботев (Пловдив) е на финал за Купата на България след победа над ЦСКА с 2:0”

Жителите на Пловдив се увеличават за първи път от десетилетия

Поне през тази година, пловдивчани могат да се похвалят, че не живеят в област или голям град с постоянно намаляващо население. Макар и с малко, Пловдив (град) добавя 3 661 нови жители, а Пловдив (област) – 2070.

ГодинаЖители% от България
2019666 801 21%
2020666 398 20.9%
2021662 907 20.6%
2022631 516 22.3%
2023633 586 22.5%
Жители в Пловдив (област)

Ако не бъдат ревизирани, данните за пловдивска област са безпрецедентни. За първи … Повече “Жителите на Пловдив се увеличават за първи път от десетилетия”

Великденска програма 2024 (календар на събитията)

В навечерието на Великденските празници, пловдивска община обяви подготвените инициативи, творчески работилници и концертна програма за месец май.

„Това е време, което ни вдъхновява да преоткриваме вярата си в доброто, надеждата и чудесата. Дори в модерните времена, в които живеем, традиционните елементи, свързани с празника, са се запазили в голяма степен – яйцата да се боядисват в четвъртък или събота, на трапезата да има козунак и агнешко, да се ходи на църква в нощта преди Възкресението, и да Повече “Великденска програма 2024 (календар на събитията)”

Христо Г. Данов става пешеходна улица (официално)

Поглед към Природонаучния музей

Емблематичната централна пловдивска улица „Христо Г. Данов“ става забранена за автомобили, най-вероятно още през септември. Това решиха с 31 гласа „За“ общинските съветници на заседание днес, след като въпросът беше повдиган няколко пъти през последната година. С 9 души „Против“ и 10 „Въздържал се“ решението най-вероятно ще породи спорове при предстоящите обсъждания на планирането, което трябва да приключи преди началото на учебната 2024-2025 година.

Граждани и бизнес, помещаващи се в близост до Дома на … Повече “Христо Г. Данов става пешеходна улица (официално)”

Пеещите фонтани с музикални вечери още през април

Тази година влюбените и отсядащите в Цар-Симеоновата градина ще могат да се насладят на Пеещите фонтани още през пролетта. Музикално-светлинното шоу се провежда от 21:30 часа, всеки ден от седмицата без понеделник.

Необичайно топлото време тази пролет позволява по-ранния старт на програмата в парка, след като общината приключи предварителната профилактика на съоръжението.

Поетапно се пускат и шадраваните в Цар-Симеоновата градина. За тях се грижат от ОП „Градини и паркове“. Вече работят и много от останалите водни площи в … Повече “Пеещите фонтани с музикални вечери още през април”

Заработи румънско консулство в Пловдив

Посланикът на Румъния в България Бръндуша Предеску и почетният консул на Румъния в Пловдив, д-р инж. Димитър Белелиев официално откриха ново румънско консулство в Града под тепетата. То започва работа в административната сграда на Международния панаир. Консулството ще покрива регионите на Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

„Румъния е модерна държава, която напредва с бързи темпове. Там има добра бизнес среда, пазарът на труда е по-уреден от нашия и вносът на служители е улеснен. Повече “Заработи румънско консулство в Пловдив”

Тракия икономическа зона планира изграждането на мащабен транспортен коридор до Италия

Район на запад от Мантуа, в италианската провинция Ломбардия, всяка седмица посреща и изпраща над 100 камиона със стоки от и до България. 5000, или около 80% от всички италиански фирми, присъстващи у нас, са с централа, производствени и търговски офиси в италианските региони Пиемонт, Ломбардия и Емилия-Романя. Това е една от причините публично-частното италианско дружество “Gruppo UniRetiCon” /Групо УниРетиКон/ да инициира създаването на паневропейски интермодален проект заедно с екипа на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, най-мащабният индустриален парк … Повече “Тракия икономическа зона планира изграждането на мащабен транспортен коридор до Италия”