„Успешните“ представят Радослав Бимбалов, Стефан Командарев, Алек Алексиев и Яна Титова през ноември

Поредицата „Успешните“ продължава през ноември с три гостувания на любими творци от света на литературата и киното. През следващите седмици в клуб „Фарго“ пристигат за срещи с публиката Радослав Бимбалов, Стефан Командарев и двойката Яна Титова – Алек Алексиев.

Форматът добива популярност чрез непринудени разговори с известни хора от сферата на спорта, културата и обществения живот. „Успешните“ споделят с пловдивчани своята визия за успех в кариерата и творчеството, като и мнението си по разнообразни теми.

Програма на събитията … Повече “„Успешните“ представят Радослав Бимбалов, Стефан Командарев, Алек Алексиев и Яна Титова през ноември”

Цените на имотите в Пловдив се задържат, но са по-недостъпни

Продължава охлаждането на пазара за недвижими имоти и през третото тримесечие на 2023г. Макар все още да няма значителен спад в цените, намаляващият брой сделки подсказва, че купувачите стават по-разумни и не бързат да купуват. Новодомците опитват да намалят началната продажна цена и го правят все по-успешно, тъй като продавачите са по-склонни на отстъпки през последните шест месеца.

Атмосферата на пазара вероятно е повлияна и от по-слабото кредитиране. През последното тримесечие БНБ отчита лек спад при сключените ипотеки, … Повече “Цените на имотите в Пловдив се задържат, но са по-недостъпни”

Първа частна ЖП линия още през 2024-та година

Според най-оптимистичния сценарий, пловдивчани ще могат да пътуват до морето чрез изцяло нови композиции още през следващата година. Участъкът Пловдив – Бургас е първата цел на „ПИМК Рейл Експрес“, частният превозвач, получил лиценз за пътнически железопътен превоз с ангажимент да стартира алтернатива на БДЖ линията София – Бургас до началото 2025-та година.

[Това], което ще бъде коренно различно, ще бъде качеството на услугата. Много силно разчитаме, че ще бъдат завършени всички модернизации на линиите. В частта, … Повече “Първа частна ЖП линия още през 2024-та година”

София и Пловдив движат 50% от икономиката на България

София надвишава многократно производствения капацитет на всички по-малки икономически центрове. Зоната София-Перник-Ботевград произвежда почти толкова, колкото цялата останала икономика на България.* Според Института за пазарна икономика (ИПИ), окончателните данни на НСИ за 2021 г. сочат към тревожни тенденции в изоставащите области.

Макар икономическият център около Пловдив да е на второ място в класацията, той произвежда продукция за 20,1 млрд. лева – едва 22% от това, което регистрира ИЦ-София. Все пак в пловдивска област има лъч светлина – човешкия … Повече “София и Пловдив движат 50% от икономиката на България”

Кино фестивал в Lucky и фотографски срещи в Стария град

Между 14 и 29 октомври взискателната публика на Пловдив ще има достъп до великолепни кино-литературни премиери, включително отбрани заглавия, които се състезават в конкурса за пълнометражен игрален филм, а също така и филми, които са част от богатата паралелна програма на фестивала.

Балабановата къща пък е основен домакин на „Международни фотографски срещи” – „Социален топос“. Редица автори ще бъдат представени с фотографии и книги.

Задава се и конференция на тема: „В спиралата на времето: хора, идеи, пространства и Повече “Кино фестивал в Lucky и фотографски срещи в Стария град”

Пловдив посреща хиляда мажоретки на Европейското първенство

Пловдив е домакин на Европейското първенство по мажоретни спортни дисциплини.

В състезанието взимат участие 1 240 състезатели от 16 европейски държави, които ще покажат уменията си в 8 квалификации и 3 възрастови групи. Сред най-атрактивните дисциплини са:

– фрийстайл
– изпълнения на помпони
– джаз хореография
– хип-хоп хореография.

Официалното откриване на събитието ще се състои на 5 октомври от 18:30 часа със специалното участие на пловдивският ансамбъл „Седенчица“. Входът е свободен за публиката на Античния театър. Участниците … Повече “Пловдив посреща хиляда мажоретки на Европейското първенство”

Пловдив Фото Салон показва изложбата „Избрано“ 2023

Изложбата „Избрано“ от X-ти Международен Фото Салон Пловдив 2023 е официално експонирана за пловдивчани и гости на града върху оградата на Античния театър, северен вход (от страната на АМТИИ). Всички желаещи могат да се насладят на специалната селекция фотографии в периода 30 септември – 20 октомври 2023.

„В тази изложба сме подбрали селекция от всички златни медали, част от партньорските награди и други наградени непоказвани творби в първата изложба. Всяка година в изложбата на Античния театър даваме акцент Повече “Пловдив Фото Салон показва изложбата „Избрано“ 2023”

Бензиностанциите Емко-М в Пловдив стават Shell

Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa paзpeши прехвърлянето на обекти с марка „Емко – М“ на вepигaтa бeнзинocтaнции Ѕhеll Бългapия. Според становището на КЗК Shell ще осъществи сделката чpeз нaeмaнe нa oбocoбeни чacти oт целевото пловдивско пpeдпpиятиe за срок от 10 години.

Shell ребрандира oбeĸтитe на:
– бyл. Bacил Aпpилoв
– бyл. Hиĸoлa Baпцapoв
– бyл. Πeщepcĸo шoce
– бyл. Caнĸт Πeтepбypг
– бyл. Xpиcтo Бoтeв

В града оперират около 50 бензиностанции. Списъкът с фирмите и обектите след измененията … Повече “Бензиностанциите Емко-М в Пловдив стават Shell”

Ханделсблат – Тракия икономическа зона привлича германски мегапроекти и очаква милиарди от ЕС

В интервю за немския Handelsblatt, изпълнителният директор на Тракия икономическа зона (ТИЗ) инж. Пламен Панчев разказва за значителните постижения на Пловдив като индустриален център. Отвъд прозорците на компанията му вече се виждат редици от фабрики на западни компании като тази на производителя на хладилници и строителни машини Liebherr, на френската Schneider Electric и на преработвателя Ferrero, чийто пиемонтски череши всъщност се произвеждат в България.

През последните години Панчев и съдружникът му Валентин Кънчев са създали над … Повече “Ханделсблат – Тракия икономическа зона привлича германски мегапроекти и очаква милиарди от ЕС”

В Топ 20 влизат три пловдивски гимназии и ОУ в с. Марково

Проект за нова сграда на ОМГ-Пловдив

Според националното външно оценяване по български език и литература в 4-и и 7-и клас София е безапелационен лидер по среден успех, като впечатление прави, намиращото се в с. Марково ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. То е единственото високо-оценено основно училище от област Пловдив, както и безпрецедентно по успех в извънградска среда на национално ниво.

Пловдив заема второ място по брой гимназии в Топ 20 на училищата, постигнали най-добър успех на държавните … Повече “В Топ 20 влизат три пловдивски гимназии и ОУ в с. Марково”

Майкъл Болтън остави своя отпечатък на Античния театър

Майкъл Болтън представя саксофониста
Джейсън ДеЛеър

Непокътнат от времето, магическият глас на легендарния Майкъл Болтън нежно погали душите на хиляди пловдивчани в прохладната вечер на 10-ти септември. С програма от час и половина американският изпълнител представи някои от най-значимите си песни и остави незабравим спомен за присъствалите на древния римски форум.

How Am I Supposed To Live Without You
(Болтън с Криси Поланд)

Точно в 20:00 часа, на препълнения амфитеатър първо стъпи 7-членната група на Майкъл, която няколко … Повече “Майкъл Болтън остави своя отпечатък на Античния театър”

Какво е placemaking и има ли потенциал в Пловдив?

Всеки ли може да допринесе за „местоправенето“ в градска среда? Според Ласка Ненова отговорът е категорично: „Да!“. Не е задължително плейсмейкър да е архитект, урбанист, инженер или администратор. Всеки грижлив гражданин би могъл да облагороди средата ни с инициатива, ноу-хау и подкрепа от съмишленици.

С провеждането на първия национален форум Placemaking Connected: Bulgaria стартира национална мрежа на организациите, които прилагат и разпространяват практики за иновативно и инклузивно градско развитие.

Конференцията събра български организации и международни експерти с цел … Повече “Какво е placemaking и има ли потенциал в Пловдив?”