В Топ 20 влизат три пловдивски гимназии и ОУ в с. Марково

Проект за нова сграда на ОМГ-Пловдив

Пловдив се представя на второ място по брой гимназии в Топ 20 на училищата, представили се с най-добър успех на държавните зрелостни изпити. Единствено София има повече СОУ в класацията, докато другите големи областни градове имат само по едно конкурентно училище.

Според националното външно оценяване по български език и литература в 4-и и 7-и клас София е безапелационен лидер по среден успех, като впечатление … Повече

Майкъл Болтън остави своя отпечатък на Античния театър

Майкъл Болтън представя саксофониста
Джейсън ДеЛеър

Непокътнат от времето, магическият глас на легендарния Майкъл Болтън нежно погали душите на хиляди пловдивчани в прохладната вечер на 10-ти септември. С програма от час и половина американският изпълнител представи някои от най-значимите си песни и остави незабравим спомен на присъствалите на древния римски форум.

How Am I Supposed To Live Without You
(Болтън с Криси Поланд)

Точно в 20:00 часа, на препълнения амфитеатър … Повече

Какво е placemaking и има ли потенциал в Пловдив?

Всеки ли може да допринесе за „местоправенето“ в градска среда? Според Ласка Ненова отговорът е категорично: „Да!“. Не е задължително плейсмейкър да е архитект, урбанист, инженер или администратор. Всеки грижлив гражданин би могъл да облагороди средата ни с инициатива, ноу-хау и подкрепа от съмишленици.

С провеждането на първия национален форум Placemaking Connected: Bulgaria стартира национална мрежа на организациите, които прилагат и разпространяват практики за иновативно и инклузивно градско развитие.

Конференцията … Повече

Разгледайте пълната културна програма на Есенен салон на изкуствата 2023

Богата програма от културни събития представя Есенният салон на изкуствата ’23. В продължение на два месеца всички аспекти на изкуството ще бъдат подобаващо отразени, включително:

Изобразително изкуство – изложби,
Музика и танци – концерти,
Театър – спектакли,
Кино – прожекции,
Литература – авторски четения,
История – експозиции.

В рамките на салона продължават множество утвърдени фестивали, сред които:

– „Сцена на кръстопът“ (27-мо издание)
– „Двама са малко“ – трима са … Повече

С 19 млн. лева по ПВУ модернизират четири пловдивски училища

Училищата НУ „Климент Охридски“, СУ „Пейо Кр. Яворов“, ОУ „Екзарх Антим I“ и ОУ „Елин Пелин“ са щастливците, които ще получат европейско финансиране още тази година. Одобрени са четири проектни предложения за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Модернизация на образователна среда”, финансирана със средства от Националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Общата стойност на проектните предложения е 19,6 млн. лв, от които 16 млн. лв са безвъзмездни средства от … Повече

Премиерът търси корейско финансиране за летище Пловдив

„Страната ни се надява на инвеститорски интерес от Корея [..] за концесия на летището в Пловдив, чиито възможности не се използват в пълна степен до момента. Идеята е то да се превърне в силно карго летище поради стратегическото си разположение близо до София.“ – заяви премиерът Николай Денков на официална среща с външния министър на р. Корея в Словения. Целта е България да се превърне в логистичен хъб за Източна … Повече

Билетите за концерта на Майкъл Болтън са почти изчерпани

С очаквания за най-вълшебния концерт за 2023-та година Майкъл Болтън ще стъпи на сцената на Античния театър на 10-и септември, от 20.00 часа. „Един непоправим романтик пристига в най-стария жив град в Европа, за да ни потопи в една друга реалност, изпълнена с очарование и нежност, която трябва да се види и преживее.“ – разказват организаторите.

Макар и почти разпродадени, билети за част от секторите все още могат да се … Повече

Антарктическата ни експедиция пристига с екземпляри в новия Леден аквариум на РПНМ – Пловдив

През 31-вата експедиция начело с проф. Христо Пимпирев до нашата база на остров Ливингстън той и колегите му имаха цел да доставят в България интересни екземпляри, риби и безгръбначни, чрез специално оборудване. За първи път българските учени достигнаха Ледения континент със собствен транспорт – научноизследователският военен кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, който е истинска плаваща лаборатория.

Изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум става възможно по проект, финансиран … Повече

Средната брутна работна заплата на пловдивчани се успокоява до 1662 лева

Не се наблюдават сериозни изменения в заплатите на наетите по трудови и служебни правоотношения. С малки колебания от порядъка на 5-6% средните доходи на работещите в Пловдив леко се покачват от началото на 2023-та година.

ЯнуФевМарАпрМайЮни
1600 лв1577 лв 1641 лв1706 лв1660 лв1662 лв

Стойността на труда в Пловдив-област изостава с около 8% от водещите Софийска и Варненска. Безапелационен лидер по … Повече

Plovdiv Jazz Summer 2023 се пренася в Марково

Програма 25-ти август 2023
Открита сцена, Площад село Марково, ул. „Захари Стоянов“ №63
Вход свободен и за двата концерта

25-ти август ( 19:30 ч. )
Площад село Марково
“Postcard Quintet”
– Неделчо Нинов
– Ралица Тонева
– Вилизар Гичев
– Христо Минчев
– Теодор Тошков

25-ти август ( 21:00 ч. )
Площад село Марково
Хилда Казасян – „Да послушаме кино“
– Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов … Повече

Дигиталната библиотека „Иван Вазов“ увеличи значително броя на достъпните заглавия

Читателите вече могат да разглеждат значително разширен брой издания в Дигиталната библиотека на НБ „Иван Вазов“. След периодичното попълване на едни от най-посещаваните колекции – „Периодика“, „Графични издания“ и „Ръкописи“ са добавени стотици сканирани броеве и хиляди плакати от последните две столетия.

Откроява се и работеща функция за търсене в самото съдържание. В следствие на извършеното оптическо разпознаване на символи, гражданите могат да търсят с ключови думи и да … Повече

Община Пловдив започва набиране на проекти за Културния календар на Пловдив през 2024 г.

Община Пловдив обяви сесия за набиране на проекти по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ от „Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив“ за предстоящата 2024 г.

Приемането на документи започва на 1 август 2023г. Крайният срок е до 17.00 часа на 31 август 2023 г.

Програмата обхващаща организирането и провеждането на фестивали, биеналета, панаири … Повече