Арагорн

Боби Вълчев ще запали 17 хиляди свещи на Античния театър

Музикантът Боби Вълчев планира визуален спектакъл за предстоящия си концерт на Античния театър в Пловдив. На 9-ти август от 20:30 ч., с акомпанимента на пловдивския Биг Бенд, Вълчев не само ще забавлява публиката с музикално шоу, но и цели да подобри рекорда за най-много запалени свещи. На сцената ще грейнат 17 000 свещи, с хиляда повече от настоящия световен рекорд.

Боби Вълчев е български джаз музикант и композитор. Завършва софийското музикално училище “Любомир Пипков”, а след това и … Повече “Боби Вълчев ще запали 17 хиляди свещи на Античния театър”

Ремонтът на Концертна зала най-накрая започна

3D визуализация на бъдещата Концертна зала

След почти десетилетие забавяне и борба за 10 млн. лв финансиране, стартира ремонтът на залата, в която концертира Пловдивска филхармония. При спазване на срока за изпълнение, сградата, собственост на Държавна опера, ще бъде реновирана до края на годината и ще може да приеме 730 зрители.

Архитектурният проект на арх. Бойко Кадинов предвижда подиумът на Концертна зала да бъде конструиран от 4 платформи, което ще позволи различни варианти за използване на пространството. Възможни … Повече “Ремонтът на Концертна зала най-накрая започна”

Сграда на годината: Грийн Хил, Лаута Форест и Каменица Парк в Топ 5

Два мащабни строителни проекта, реализирани в Пловдив, влизат в Топ 5 на конкурса „Сграда на годината“ 2023, а нов жилищен комплекс в града печели специална награда. В категорията „Жилищна сграда с над 10 хил. кв. м разгърната площ“ попадат Green Hill Residence, в близост до Гребната база, и ситуираният срещу парк „Лаута“ – Lauta Forest Premium. Сред най-добрите многофамилни жилищни сгради се нарежда Kamenitza Park Residences.

„Lаutа Fоrеѕt Рrеmіum e пpoeĸт, целящ реализацията на виcoĸ ĸлac жилищнa чacт … Повече “Сграда на годината: Грийн Хил, Лаута Форест и Каменица Парк в Топ 5”

Пловдив опитва да построи три нови училища

Общината кандидатства за финансиране от Министерството на образованието за изграждането на три нови училищни сгради. Ако проектите бъдат реализирани, е възможно работата на смени в по-големите училища да приключи.

Понастоящем много деца учат на две смени, тъй като гимназии и ОУ-а ползват една и съща сграда. Така например Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ споделя помещенията си с Националната драматична гимназия „Драган Манчов“, а Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – с Основно училище „Княз Александър I“. В … Повече “Пловдив опитва да построи три нови училища”

Култура за четири милиона лева. Какви събития се финансират?

Общинските съветници приеха без забавяне Културния календар на Пловдив за 2024-та година. Одобреният бюджет, който трябва да покрие всички предвидени програми, е на обща стойност 3,750,000 лева.

Най-скъпо на пловдивчани ще излязат годишните музикални награди на „БГ Радио“ и ежегодният Международен фолклорен фестивал. И двете събития ще се финансират с по 140,000 лева от местния бюджет. Макар най-голяма сума за празници (100,000 лева) да е отделена за коледно-новогодишната програма, по-голямата част от нея (60,000 лева) ще бъде отделена … Повече “Култура за четири милиона лева. Какви събития се финансират?”

Нова година със Sonique – денс звездата посреща 2024-та на пловдивската сцена

Кулминацията на тазгодишната културна програма е официалната градска церемония по посрещането на новата 2024-та година. На 31 декември (2023), от 22:00 ч. до 02:00 ч., на откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“ предстои музикална програма с известни български формации и изпълнители. Водещ на шоуто ще е добре познатият ни Деян Славчев – Део, а звездата на нощта – британската денс звезда DJ Sonique.

Първи в 22:00 ч. започват младежите от група „Тригайда“. Трио „Тригайда“ добиват популярност и комплименти … Повече “Нова година със Sonique – денс звездата посреща 2024-та на пловдивската сцена”

Пампорово откри ски сезона със сняг, нов лифт и нови цени

Курортът Пампорово официално стартира зимния ски сезон с промо карта от 5 лв за деня на откриването. На събитието, лента символично прерязаха министърът на туризма Зарица Динкова и кметът на Смолян Николай Мелемов.

Организаторите имат много причини за задоволство през сезон ’23-’24:
– над 20 млн. лева обща инвестиция в курорта
– нов 6-седалков лифт с капацитет 3000 посетители
– нова авиолиния Манчестър – Пловдив
– около 20 см естествен сняг

Пампорово се конкурира с Боровец и Банско … Повече “Пампорово откри ски сезона със сняг, нов лифт и нови цени”

Коледна програма 2023: редица събития след тържественото осветяване на града

С концерт на Биг Бенд Пловдив, воден от диригента Николай Гешев, започна тържествената церемония по включването на празничното осветление пред общината. Под съпровода на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, новият кмет на Пловдив Костадин Димитров включи светлините на 13-метровата елха и отправи поздрав към присъствалите съграждани.

Под украсата от почти половин тон, над 4000 клончета ще продължават да светят до началото на 2024-та година. Пищна заря зарадва пловдивчани около 18:00 часа, когато грейна не само площад „Стефан … Повече “Коледна програма 2023: редица събития след тържественото осветяване на града”

В клуба на милиардерите: има ли Пловдив мегакомпании?

Приходи (2022)Брой компанииКласация
Над 1 млрд. евро14ИЕ Топ 100
Над 740 млн. евро31ЦИЕ Топ 500
Над 1 млрд. лева46БГ Топ 50
Над 100 млн. лева538БГ Топ 500

България е дом на почти 50 компании, генериращи по над 1 милиард лева приходи на година, и на повече от 500, с продажби над 100 милиона лева, сочат актуални данни на Българския бизнес съюз и редица нови класации, изследващи фирмите от … Повече “В клуба на милиардерите: има ли Пловдив мегакомпании?”

Туризмът се отправя към рекорден ръст: половин милион души са посетили Пловдив през годината

Туризмът в Пловдив не само се възстановява от Covid пандемията, но и вероятно ще реализира рекордни приходи до края на 2023-та година. Според данни на НСИ за периода от януари до септември, броят на нощувките вече надхвърля нивата от пред-пандемичната 2019 г. и достига 492 000. Именно през 2019-та градът получи допълнителен тласък в качеството си на Европейска столица на културата и бе домакин на огромен брой събития.

Според община Пловдив тази година ще бъдат надхвърлени и приходите … Повече “Туризмът се отправя към рекорден ръст: половин милион души са посетили Пловдив през годината”

„Успешните“ представят Радослав Бимбалов, Стефан Командарев, Алек Алексиев и Яна Титова

Поредицата „Успешните“ продължава през ноември с три гостувания на любими творци от света на литературата и киното. През следващите седмици в клуб „Фарго“ пристигат за срещи с публиката Радослав Бимбалов, Стефан Командарев и двойката Яна Титова – Алек Алексиев.

Форматът добива популярност чрез непринудени разговори с известни хора от сферата на спорта, културата и обществения живот. „Успешните“ споделят с пловдивчани своята визия за успех в кариерата и творчеството, като и мнението си по разнообразни теми.

Програма на събитията … Повече “„Успешните“ представят Радослав Бимбалов, Стефан Командарев, Алек Алексиев и Яна Титова”

Цените на имотите в Пловдив се задържат, но са по-недостъпни

Продължава охлаждането на пазара за недвижими имоти и през третото тримесечие на 2023г. Макар все още да няма значителен спад в цените, намаляващият брой сделки подсказва, че купувачите стават по-разумни и не бързат да купуват. Новодомците опитват да намалят началната продажна цена и го правят все по-успешно, тъй като продавачите са по-склонни на отстъпки през последните шест месеца.

Атмосферата на пазара вероятно е повлияна и от по-слабото кредитиране. През последното тримесечие БНБ отчита лек спад при сключените ипотеки, … Повече “Цените на имотите в Пловдив се задържат, но са по-недостъпни”