АрагорнСигматех

Франкофоли 2024: Празник за френската музика

За втора поредна година Пловдив бе домакин на фестивала Франкофоли – знаково културно събитие за града и неговите гости. Още на първата вечер от седмото издание на Международния фестивал за модерна френска музика хиляди франкофони пяха и танцуваха с невероятните Ищар, Уили Уилям, Нувел Ваг и Иво Димчев, а вечерта завърши с любимци на Пловдив – Паров Стелар.

Код жълто трябваше да бъде обявен не само за температурните условия в Пловдив, а и за топлината, с която публиката … Повече “Франкофоли 2024: Празник за френската музика”

Митичните звуци на Ингви Малмстийн омагьосаха феновете на китарното майсторство

Сред изключително богатата културна програма на Община Пловдив за 2024-та година убедително застана тазгодишният концерт на виртуозния шведски китарист Ингви Малмстийн. Заклети фенове от цяла България препълниха Античния театър в Града под тепетата, за да видят и чуят на живо своя рок идол. Само малко след 21 ч. от митичната китара на Ингви прозвучаха първите забележителни звуци, които буквално подлудиха присъстващите.

Класиката и модерният хеви метъл се сляха в едно и станаха част от една вълшебна рок приказка, … Повече “Митичните звуци на Ингви Малмстийн омагьосаха феновете на китарното майсторство”

Романтика на Античния театър със соул звездата Марио Бионди

Популярният италиански джаз и соул изпълнител Марио Бионди сгря сърцата на жадните за соул фенове с романтичен спектакъл на сцената на Античен театър (Пловдив). Концертът откриха талантливата БГ звезда Victoria и нейната банда, които с оригиналния си стил и саунд подгряха публиката. Силни овации получиха хитовете й „Bloom” и „ Sad girl sommer (not again)”.

След Вики на сцената се качи неподражаемият Марио Бионди и групата му от виртуозни музиканти, които още от самото начало грабнаха вниманието на … Повече “Романтика на Античния театър със соул звездата Марио Бионди”

Реконструкцията на Бетонния мост: сагата започна (Промените)

След многократни решения за отлагане, трафикът по Бетонния мост е официално забранен от 12:00 часа на 15 юни. Засега затварянето касае само рампата от бул. „Христо Ботев“, но движението по самия булевард остава свободно. Свободата на преминаване в района на съоръжението обаче, остава под въпрос, тъй като през следващите седмици ще се извършва демонтаж и извозване на техническите елементи.

Шофьорите и живеещите в южната част на града трябва да се въоръжат с нова доза търпение, тъй като предстоят Повече “Реконструкцията на Бетонния мост: сагата започна (Промените)”

Езиковите гимназии с най-добри резултати на матурите (Класация)

През 2024 г., средната оценка по БЕЛ на пловдивските зрелостници се е повишила с 48 стотни, с което се доближава до общо ниво „много добър“. Положителна динамика се наблюдава и при резултатите от втория държавен зрелостен изпит. Там средното повишение е с 36 стотни, като голямо подобрение има по предметите: математика, философия и предприемачество. Този положителен тренд е „значим и показва сериозен напредък в подготовката на учениците“, заяви със задоволство пред Дарик радио началникът на РУО Пловдив … Повече “Езиковите гимназии с най-добри резултати на матурите (Класация)”

Пловдив – водач по офис площи в провинцията

Над 300 хил. кв. м офиси клас А и Б извеждат Пловдив на първо място след София по предлагане на работно пространство. През първото тримесечие на 2024-та има значителен ръст на площите от 15.5% в сравнение с предходната година, а в процес на активно строителство попадат нови 55 200 кв. м, повечето от които са клас А.

Цените за клас А търговска площ се задържат на около €10/м2 при 90% заетост на помещенията. Прави впечатление, че новите наематели … Повече “Пловдив – водач по офис площи в провинцията”

Предлагат проект за рециклиране на литиеви батерии в Асеновград

Всяко денонощие, до 10 тона батерии на световни марки като Tesla, BMW, Mercedes, BYD могат бъдат рециклирани в база на новорегистрираната фирма „Ли Кинг Батери“. От проект на инвестиционно намерение, подаден към РИОСВ-Пловдив, става ясно, че се планира преработката на употребявани батерии от електромобили, мотокари, автобуси, телефони или компютри.

Дейността ще се осъществява в помещение с площ 1077 кв. м, наето от инвеститора. В проекта се обещава, че целият процес по възстановяване на батериите няма да отделя въглеродни … Повече “Предлагат проект за рециклиране на литиеви батерии в Асеновград”

План на Тракия икономическа зона има шансовете да реализира първата милиардна инвестиция

Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, в партньорство с няколко общини от област Пловдив, има шансовете да реализира в България така желаната от цялата държава милиардна инвестиция. Това посочи инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на Тракия икономически зона на регионалната конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Националния пресклуб на БТА в Пловдив.

В плана за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица, а огромна част от проекта … Повече “План на Тракия икономическа зона има шансовете да реализира първата милиардна инвестиция”

В Деня на българската писменост: шествие, церемония и концерти (Програма)

Празникът на българската азбука и славянската книжовност 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, започва в 9.00 часа на площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия, носеща името на Светите братя. От 9.00 до 10.00 ч. в Актовата зала на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ е церемонията по удостояването с „Почетна значка на град Пловдив“ на заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от пловдивските училища и детски градини и награждаване с грамота на млади … Повече “В Деня на българската писменост: шествие, церемония и концерти (Програма)”

МЕТРО започва онлайн доставки до Пловдив и Асеновград

Чрез своя партньор Kolichka.bg, онлайн магазинът на METРO България разширява дейността си отвъд границите на София. Услугата „Доставки на хранителни и нехранителни стоки към крайни клиенти“ вече е достъпна за потребители от Пловдив, Асеновград и Пазарджик, с което платформата осигурява възможност за пазаруване от дома на над 500 хиляди нови домакинства.

Работното време е съобразено с динамиката на ежедневието, като доставките в Пловдив се извършват всеки ден от 08:00 до 20:00 часа в часови интервали по избор на … Повече “МЕТРО започва онлайн доставки до Пловдив и Асеновград”

Стария град посреща Дефиле Вино и Гурме 2024 (Програма)

Тридневна винена фиеста очаква любителите на виното и вкусната храна.

Десетото издание на фестивала обхваща дните: 10, 11 и 12 май. Общо 16 локации в Стария град ще бъдат сцена за 55 участника, сред които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и продукти. Новите участници тази година са 8 на брой. За втора поредна година фестивалът ще се проведе в 3 дни – петък, събота и неделя, допълвайки празничната Великденска седмица.

Откриването е в петък – 10 … Повече “Стария град посреща Дефиле Вино и Гурме 2024 (Програма)”

Лара Фабиан омагьоса пловдивската публика с незабравими изпълнения

След десетгодишно отсъствие от българска сцена, популярната белгийска певица Лара Фабиан гостува отново у нас. Тя избра Пловдив като част от световното си турне с два концерта в зала „Колодрум” на 26-ти и 27-ми април. Билетите и за двете дати бяха напълно разпродадени още в първите седмици след обявяването им.

Организацията на събитието беше на забележително ниво. Уникалните гласови данни на Лара Фабиан, примесени с професионалния саунд на музикалния й бенд и талантливите беквокалистки, спечелиха сърцата на пловдивчани. … Повече “Лара Фабиан омагьоса пловдивската публика с незабравими изпълнения”