АрагорнСигматех

Hills of Rock 2024: нова настилка и удобства за феновете във финалната карта

Почитателите на рок и хеви музиката ще се зарадват да научат, че за първи път площите пред основната сцена на фестивала Hills of Rock ще бъдат покрити със специална настилка, която да намали прахоотделянето – познат феномен за посетителите на Гребна база по време на концерт.

По желание на публиката, общината и организаторите са взели мерки и уверяват, че настилката е от материал, тестван на някои от най-големите световни музикални събития и издържа на до 90 часа екстремно … Повече “Hills of Rock 2024: нова настилка и удобства за феновете във финалната карта”

Надпис на почти 2000 години разкриха в местния археологичен парк „Филипопол“

Вероятно част от почетен надпис под статуя, фрагментът датира от времето на император Луций Септимий Север (управлявал в периода 193 – 211 г.), сочи становище на епиграфа д-р Николай Шаранков. Ако експертното мнение се потвърди, артефактът ще позволи нов поглед към епохата, в която Римската империя достига най-голяма териториална мощ, но и бележи началото на своя упадък.

Из редовете, буквално издълбани в откритото парче камък, се споменава за Вераний, трибун и първожрец на императорския култ във Филипопол. … Повече “Надпис на почти 2000 години разкриха в местния археологичен парк „Филипопол“”

Гребната база посреща 900 млади състезатели на Световното по кану-каяк

/сн. Община Пловдив/

Близо 900 състезатели се борят за призовите места на Световното първенство за младежи до 23 г., юноши и девойки, на Гребната база в Пловдив от четвъртък до неделя (17 до 21 юли).

„След броени дни най-добрите представители на кану-каяк спорта в света ще се състезават за олимпийските медали в Париж. Пловдив е мястото, където през следващите няколко дни бъдещите звезди ще се борят за отличия. Вие сте тези, които ще бъдат лицата на нашия спорт … Повече “Гребната база посреща 900 млади състезатели на Световното по кану-каяк”

Орлин Горанов отбеляза 50 години на сцена с концерт на Летния театър в Пловдив

Обичаният поп изпълнител Орлин Горанов стартира националното си турне „50 години магия“ на 26 юни от Пловдив. Събитието се проведе на Летния театър в парк Бунарджика. След Пловдив турнето продължава и през Шумен, Велико Търново, Плевен, Стара Загора, Варна, а кулминацията е в зала 1 на НДК в София на 19 ноември.

Горанов разказа, че неслучайно започва турнето си от Града под тепетата, защото за него Пловдив е град с невероятен чар и харизма. От тук е и … Повече “Орлин Горанов отбеляза 50 години на сцена с концерт на Летния театър в Пловдив”

Франкофоли 2024: Празник за френската музика

За втора поредна година Пловдив бе домакин на фестивала Франкофоли – знаково културно събитие за града и неговите гости. Още на първата вечер от седмото издание на Международния фестивал за модерна френска музика хиляди франкофони пяха и танцуваха с невероятните Ищар, Уили Уилям, Нувел Ваг и Иво Димчев, а вечерта завърши с любимци на Пловдив – Паров Стелар.

Код жълто трябваше да бъде обявен не само за температурните условия в Пловдив, а и за топлината, с която публиката … Повече “Франкофоли 2024: Празник за френската музика”

Горещи юнски диско нощи на Летния театър с денс идолите на 90-те

За втора поредна година в Пловдив се проведе диско фестивалът Disco Music Fest: Back to the ’80s (’90s) Събитието се радва на голям интерес от пловдивчани и гостите на града. Още с първото си издание, през 2023г., концертите на LA BOUCHE и соул легендите KOOL & THE GANG, завладяха емоционално зрителите в две поредни вечери на Античния театър.

В края на месец юни 2024 г. на Летния театър в Града под тепетата гостува нов лайнъп с култовите банди: … Повече “Горещи юнски диско нощи на Летния театър с денс идолите на 90-те”

Митичните звуци на Ингви Малмстийн омагьосаха феновете на китарното майсторство

Сред изключително богатата културна програма на Община Пловдив за 2024-та година убедително застана тазгодишният концерт на виртуозния шведски китарист Ингви Малмстийн. Заклети фенове от цяла България препълниха Античния театър в Града под тепетата, за да видят и чуят на живо своя рок идол. Само малко след 21 ч. от митичната китара на Ингви прозвучаха първите забележителни звуци, които буквално подлудиха присъстващите.

Класиката и модерният хеви метъл се сляха в едно и станаха част от една вълшебна рок приказка, … Повече “Митичните звуци на Ингви Малмстийн омагьосаха феновете на китарното майсторство”

Романтика на Античния театър със соул звездата Марио Бионди

Популярният италиански джаз и соул изпълнител Марио Бионди сгря сърцата на жадните за соул фенове с романтичен спектакъл на сцената на Античен театър (Пловдив). Концертът откриха талантливата БГ звезда Victoria и нейната банда, които с оригиналния си стил и саунд подгряха публиката. Силни овации получиха хитовете й „Bloom” и „ Sad girl sommer (not again)”.

След Вики на сцената се качи неподражаемият Марио Бионди и групата му от виртуозни музиканти, които още от самото начало грабнаха вниманието на … Повече “Романтика на Античния театър със соул звездата Марио Бионди”

Реконструкцията на Бетонния мост: сагата започна (Промените)

След многократни решения за отлагане, трафикът по Бетонния мост е официално забранен от 12:00 часа на 15 юни. Засега затварянето касае само рампата от бул. „Христо Ботев“, но движението по самия булевард остава свободно. Свободата на преминаване в района на съоръжението обаче, остава под въпрос, тъй като през следващите седмици ще се извършва демонтаж и извозване на техническите елементи.

Шофьорите и живеещите в южната част на града трябва да се въоръжат с нова доза търпение, тъй като предстоят Повече “Реконструкцията на Бетонния мост: сагата започна (Промените)”

Езиковите гимназии с най-добри резултати на матурите (Класация)

През 2024 г., средната оценка по БЕЛ на пловдивските зрелостници се е повишила с 48 стотни, с което се доближава до общо ниво „много добър“. Положителна динамика се наблюдава и при резултатите от втория държавен зрелостен изпит. Там средното повишение е с 36 стотни, като голямо подобрение има по предметите: математика, философия и предприемачество. Този положителен тренд е „значим и показва сериозен напредък в подготовката на учениците“, заяви със задоволство пред Дарик радио началникът на РУО Пловдив … Повече “Езиковите гимназии с най-добри резултати на матурите (Класация)”

Пловдив – водач по офис площи в провинцията

Над 300 хил. кв. м офиси клас А и Б извеждат Пловдив на първо място след София по предлагане на работно пространство. През първото тримесечие на 2024-та има значителен ръст на площите от 15.5% в сравнение с предходната година, а в процес на активно строителство попадат нови 55 200 кв. м, повечето от които са клас А.

Цените за клас А търговска площ се задържат на около €10/м2 при 90% заетост на помещенията. Прави впечатление, че новите наематели … Повече “Пловдив – водач по офис площи в провинцията”

Предлагат проект за рециклиране на литиеви батерии в Асеновград

Всяко денонощие, до 10 тона батерии на световни марки като Tesla, BMW, Mercedes, BYD могат бъдат рециклирани в база на новорегистрираната фирма „Ли Кинг Батери“. От проект на инвестиционно намерение, подаден към РИОСВ-Пловдив, става ясно, че се планира преработката на употребявани батерии от електромобили, мотокари, автобуси, телефони или компютри.

Дейността ще се осъществява в помещение с площ 1077 кв. м, наето от инвеститора. В проекта се обещава, че целият процес по възстановяване на батериите няма да отделя въглеродни … Повече “Предлагат проект за рециклиране на литиеви батерии в Асеновград”