Пловдив посреща хиляда мажоретки на Европейското първенство

Пловдив ще бъде домакин на Европейското първенство по мажоретни спортни дисциплини. Участниците ще се състезават три дни, oт 6 до 8 октомври, от 8:00 до 20:00 часа в зала „Колодрум“.

В състезанието ще вземат участие 1 240 състезатели от 16 европейски държави, които ще покажат уменията си в 8 квалификации и 3 възрастови групи. Сред най-атрактивните дисциплини са:

– фрийстайл
– изпълнения на помпони
– джаз хореография
– хип-хоп хореография.

Официалното откриване на събитието ще се състои на … Повече

Пловдив Фото Салон показва изложбата „Избрано“ 2023

Изложбата „Избрано“ от X-ти Международен Фото Салон Пловдив 2023 е официално експонирана за пловдивчани и гости на града върху оградата на Античния театър, северен вход (от страната на АМТИИ). Всички желаещи могат да се насладят на специалната селекция фотографии в периода 30 септември – 20 октомври 2023.

„В тази изложба сме подбрали селекция от всички златни медали, част от партньорските награди и други наградени непоказвани творби в първата изложба. Всяка година в изложбата на Античния театър даваме акцент Повече

Бензиностанциите Емко-М в Пловдив стават Shell

Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa paзpeши прехвърлянето на обекти с марка „Емко – М“ на вepигaтa бeнзинocтaнции Ѕhеll Бългapия. Според становището на КЗК Shell ще осъществи сделката чpeз нaeмaнe нa oбocoбeни чacти oт целевото пловдивско пpeдпpиятиe за срок от 10 години.

Shell ребрандира oбeĸтитe на:
– бyл. Bacил Aпpилoв
– бyл. Hиĸoлa Baпцapoв
– бyл. Πeщepcĸo шoce
– бyл. Caнĸт Πeтepбypг
– бyл. Xpиcтo Бoтeв

В града оперират около 50 бензиностанции. Списъкът с фирмите и обектите след измененията … Повече

Ханделсблат – Тракия икономическа зона привлича германски мегапроекти и очаква милиарди от ЕС

В интервю за немския Handelsblatt, изпълнителният директор на Тракия икономическа зона (ТИЗ) инж.Пламен Панчев разказва за значителните постижения на Пловдив като индустриален център. През прозорците на компанията му вече се виждат редици от фабрики на западни компании като тази на производителя на хладилници и строителни машини Liebherr, на френската Schneider Electric и на преработвателя Ferrero, чийто пиемонтски череши всъщност се произвеждат в България.

През последните години Панчев и съдружникът му Валентин Кънчев … Повече

В Топ 20 влизат три пловдивски гимназии и ОУ в с. Марково

Проект за нова сграда на ОМГ-Пловдив

Пловдив заема второ място по брой гимназии в Топ 20 на училищата, постигнали най-добър успех на държавните зрелостни изпити. Само София има повече СОУ в класацията, докато другите големи областни градове поддържат едва по едно, конкурентно на столицата, училище.

Според националното външно оценяване по български език и литература в 4-и и 7-и клас София е безапелационен лидер по среден успех, като впечатление прави, намиращото се в с. Марково ОУ „Св. св. Кирил … Повече

Майкъл Болтън остави своя отпечатък на Античния театър

Майкъл Болтън представя саксофониста
Джейсън ДеЛеър

Непокътнат от времето, магическият глас на легендарния Майкъл Болтън нежно погали душите на хиляди пловдивчани в прохладната вечер на 10-ти септември. С програма от час и половина американският изпълнител представи някои от най-значимите си песни и остави незабравим спомен за присъствалите на древния римски форум.

How Am I Supposed To Live Without You
(Болтън с Криси Поланд)

Точно в 20:00 часа, на препълнения амфитеатър първо стъпи 7-членната група на Майкъл, която няколко … Повече

Какво е placemaking и има ли потенциал в Пловдив?

Всеки ли може да допринесе за „местоправенето“ в градска среда? Според Ласка Ненова отговорът е категорично: „Да!“. Не е задължително плейсмейкър да е архитект, урбанист, инженер или администратор. Всеки грижлив гражданин би могъл да облагороди средата ни с инициатива, ноу-хау и подкрепа от съмишленици.

С провеждането на първия национален форум Placemaking Connected: Bulgaria стартира национална мрежа на организациите, които прилагат и разпространяват практики за иновативно и инклузивно градско развитие.

Конференцията събра български организации и международни експерти с цел … Повече

Разгледайте пълната културна програма на Есенен салон на изкуствата 2023

Богата програма от културни събития представя Есенният салон на изкуствата ’23. В продължение на два месеца всички аспекти на изкуството ще бъдат подобаващо отразени, включително:

Изобразително изкуство – изложби,
Музика и танци – концерти,
Театър – спектакли,
Кино – прожекции,
Литература – авторски четения,
История – експозиции.

В рамките на салона продължават множество утвърдени фестивали, сред които:

– „Сцена на кръстопът“ (27-мо издание)
– „Двама са малко, трима са много“ (куклен, 25-то издание)
– „TheatAir“ (10-то издание)
– … Повече

С 19 млн. лева по ПВУ модернизират четири пловдивски училища

Училищата НУ „Климент Охридски“, СУ „Пейо Кр. Яворов“, ОУ „Екзарх Антим I“ и ОУ „Елин Пелин“ са щастливците, които ще получат европейско финансиране още тази година. Одобрени са четири проектни предложения за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Модернизация на образователна среда”, финансирана със средства от Националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Общата стойност на проектните предложения е 19,6 млн. лв, от които 16 млн. лв са безвъзмездни средства от НПВУ.

Според заместник-кмета по образование и европейски политики … Повече

Премиерът търси корейско финансиране за летище Пловдив

„Страната ни се надява на инвеститорски интерес от Корея [..] за концесия на летището в Пловдив, чиито възможности не се използват в пълна степен до момента. Идеята е то да се превърне в силно карго летище поради стратегическото си разположение близо до София.“ – заяви премиерът Николай Денков на официална среща с външния министър на р. Корея Парк Джин в Словения. Целта е България да се превърне в логистичен хъб за Източна Европа.

Основната причина за потенциалното партньорство … Повече

Билетите за концерта на Майкъл Болтън са почти изчерпани

С очаквания за най-вълшебния концерт за 2023-та година Майкъл Болтън ще стъпи на сцената на Античния театър на 10-и септември, от 20.00 часа. „Един непоправим романтик пристига в най-стария жив град в Европа, за да ни потопи в една друга реалност, изпълнена с очарование и нежност, която трябва да се види и преживее.“ – разказват организаторите.

Макар и почти разпродадени, билети за част от секторите все още могат да се открият на касите на Ивентим в цялата страна, … Повече

Антарктическата ни експедиция пристига с екземпляри в новия Леден аквариум на РПНМ – Пловдив

През 31-вата експедиция начело с проф. Христо Пимпирев до нашата база на остров Ливингстън той и колегите му имаха цел да доставят в България интересни екземпляри, риби и безгръбначни, чрез специално оборудване. За първи път българските учени достигнаха Ледения континент със собствен транспорт – научноизследователският военен кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, който е истинска плаваща лаборатория.

Изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум става възможно по проект, финансиран от Фонд „Култура“. С официалното му стартиране се … Повече