Кралят на китарата Марко Тамайо покорява Пловдив

Кубинският виртуоз ще изнесе авторски рецитал в рамките на Plovdiv GuitArt Fest на 28 октомври

Кубинският китарист с австрийско гражданство Марко Тамайо ще изнесец концерт в Пловдив в рамките на Plovdiv GuitArt Fest на 28 октомври. Провъзгласен за „кралят на китарата” от италианския вестник „Ла Стампа“, той е победител в множество престижни международни конкурси и е свирил с известни оркестри и диригенти по цял свят. Тамайо се наложи като една от водещите фигури в света на класическата китара.

Марко Тамайо е професор в университет Моцартеум, Залцбург; професор в Консерваторията в Клагенфурт (Каринтия, Австрия); гост-професор в Музикалната Академия в Гданск, Полша, а в близкото минало е преподавал в Консерваторията към Университета на Сидни, Австралия.
Неговите студенти се радват на успешна международна кариера.

Кубинският виртуоз е артистичен директор на международния китарен конкурс „Мишел Питалуга”в Александрия, Италия. Също така е почетен гражданин на градовете Александрия и Солеро в Италия.

През 2014 г., основава издателството Marco Tamayo Edition, а неговата книга „Essential Principles for the performance on the classical guitar” (Основни принципи при изпълнението на класическа китара) променя цялостния педагогически подход към преподаването на този инструмент в световен мащаб.

Тамайо свири с китари Simon Marty и е артист на компанията за китарни струни Savarez , като предпочита комплектите Alliance Blue-Cantiga. Концертът ще се състои на 28 октомври от 19,30 часа в Драматичен театър – Пловдив
www.plovdivtime.bg