Стадион „Пловдив“ ще бъде възстановен с общински пари

Община Пловдив предвижда да направи техническо и конструктивно обследване на стадион „Пловдив“, за да може на терена да се домакинстват мачове от А група и да се провеждат концерти.

За целта на следващата сесия на ОбС внасям предложение за промяна в бюджета на общината, обясни кметът Иван Тотев.

Предвижда се да се ремонтират всички зали на стадиона, да се укрепят трибуните и да се направят нова козирка и осветление по всички изисквания. След одобрението на общинските съветници, вероятно след около 2 месеца ще стартира обществената поръчка, прогнозира кметът.

Тотев съобщи, че ФК „Спартак“ са подали документи за регистрация в БФС и са внесли писмо в общината, с което искат стадион „Тодор Диев“ на концесия. Условията са да се инвестират между 3 и 4 милиона лева, капацитетът на стадиона да е за около 5000 души и да се изгради ново осветление.

Относно концесията на стадион „Ботев“, Тотев припомни, че условията по договора са променяни поне 3-4 пъти по искане на футболния клуб. Те искаха да се подсигурят, че никой няма да развали договора, включително и по взаимно съгласие. След като вече нямат сигурността на спонсора си, клубът изпадна в другата крайност. За да се развали договорът, първо трябва да се изясни собствеността на футболния клуб, а една от компаниите е много неясна, коментира кметът.

Тотев посочи, че евентуалните неустойки при разтрогването на концесията са в размер на около 4 млн. лв.

Общината е готова да съдейства и на ФК „Локомотив“ за изграждането на паркоместа край стадиона, допълни кметът.

Припомняме, че   повече от 20 години едноименният стадион на Пловдив пустее, а всяка идея през последните 5 години как да бъде съживен, ремонтиран, дори съборен и изграден по международни изисквания и стандарти, угасва с времето.

Още през 2011 година, футболната звезда Христо Стоичков докара испански инвеститори за стадион „Пловдив“, но не се стигна до реализиране на идеята.

Същата година обаче, с решение на първото правителство на ГЕРБ , стадионът стана общински. Целта – по-лесно  да се стопанисва  и отдава на концесия. От тогава топката е в ръцете на местната управа, но реални стъпки не бяха предприети.

През 2012 година, тогавашният министър на спорта Свилен Нейков огледа стадиона с работна група, която включваше една от големите мениджърски фирми на Германия – AMG.  Тогава отново  не се стигна до реални действия, а само до констатация, че съоръжението има голям потенциал.

Година по-късно общината поиска 30 милиона от правителството на Пламен Орешарски за реконструкция на стадиона и той да стане национален. Отново не се получи. Стигна се и до екзотичната идея да бъде проведен извънреден тираж на тотото за събиране на необходимите 30 млн.лв. за ремонта и довършването на стадион „Пловдив“. Предложението бе на  пловдивските депутати на ПП ГЕРБ и най-вече на областния управител, тогава депутат – Здравко Димитров.  Предложението бе подплатено от Конструктивната експертиза за стадион „Пловдив“, описана детайлно в 420 страници. Според специалистите, правили обследването, конструктивно в по-голямата си част, стадионът е здрав и не е задължително да бъде бутан и на негово място да се строи нов. Становището бе, че е възможно е да бъде модернизиран и укрепен, като за това ще бъдат необходими 30 милиона лева. Пари не бяха отпуснати, но питанията продължиха на национално и местно ниво.  Пак по идея  на Зравко Димитров бе създаден Инициативен комитет за реконструкцията на стадион „Пловдив“, който обедини всички пловдивски депутати.

В  Местния парламент бъдещето на стадион „Пловдив“ бе удобна дъвка между управляващи и опозиция цели 3 години.  Спортното съоръжение стана част дори от предизборната кампания за местните избори.

През 2014 година, бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов и депутат от ПФ, поиска от премиера Бойко Борисов 20 млн. лв. за ремонта на спортното съоръжение, опирайки се на проект за реконструкцията му . Авторът на проекта бе ахр. Валентин Маринов.

Бойко Борисов поиска обаче гаранция, че стадионът може да бъде довършен за 20 милиона лева.  Премиерът  поиска и да има  решение на Общинския съвет, за да може да се задвижи процедурата по финансирането.

На инфарктна  сесия на местния парламент обаче,  общинските съветници решиха друго. Първо да бъде създадена комисия, която  отново да обследва стадиона и  детайлно да разгледа проекта на арх. Маринов, и чак тогава да гласува какви пари да се искат от държавата.

Месеци след това общинският съвет реши и гласува община Пловдив да иска от държавата 185 милиона лева за довършването на стадион „Пловдив“. Идеята бе с тези пари, стадионът не просто да се завърши, а да се изгради модерно съоръжение, което да отговаря на всички изисквания на УЕФА и да е от висок клас за да приема финали на големи форуми.

Всичко приключи с искането .  А и на преден план бе друго спортно съоръжение  – многофункционалната зала Колодрума. Чак след нейното официално откриване, кметът Тотев официално каза, че вече е дошъл  и ред на стадион „Пловдив“.

Така до днес  периодично темата стадион “ Пловдив“ идва на дневен ред. А според експертите в тази област, дали своето мнение още преди 5 години  вариантите пред стадиона са три. Първият вариант  е да се довърши проектът, започнат преди повече от 25 години. Вторият да се препроектира и да се дострои според новите изисквания.Третият  е да се събори и на негово място да се изгради чисто ново съоръжение.

Според специалисти от бранша –  първият изглежда най-малко логичен и осъществим. Старият проект в стил късен социализъм, освен че не изглежда добре, не отговаря на съвременните изисквания за спортно съоръжение. Не може да приема големи първенства, тъй като не са предвидени задължителни вече изисквания към стадионите, отговарящи на съответния клас.

Вторият вариант изглежда най-логичен. Стадионът се нуждае от нов проект с модерна визия, който да отговаря на конструктивните изисквания за приемане на големи първенства и изискванията на УЕФА.

Третия вариант е  трудно осъществим, защото  събарянето на цялото съоръжение ще е много скъпо, а още по-скъпо ще е изграждането на ново.

Не на последно място натежава мнението, че  не е хубаво да затриваме изцяло миналото на стадион „Пловдив“. Отново според експерти е по-добре  да се  направим хибрид между история и бъдеще.

Дали това сега е и идеята на местната управа предстои да разберем.
www.radioplovdiv.bg