Пловдив като научен и индустриален център

Пловдив е домакин на бизнес форум на тема „Научните изследвания и иновациите – основа за ускорено развитие на икономиката в Пловдивския регион“. Форумът ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ и ще бъде открит от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Ще се обсъждат възможностите за превръщането на Пловдив в европейски център на научните изследвания, иновациите и съвременната индустрия. Акцент ще бъде поставен на развитието на информационните и биотехнологиите в Пловдивския регион и на възможностите за създаване на Център по мехатроника и чисти технологии. Ще се обсъждат примери в региона на добри инвестиции на правилното място.

Гост на бизнес форума ще е заместник-министърът на образованието проф. Иван Димов. Сред участниците са ръководителите на няколко висши училища в Пловдив – Пловдивския, Медицинския и Аграрния университети, пловдивския филиал на Техническия университет в София, Университета по хранителни технологии, както и учени от звена на БАН в Пловдив. В дискусиите ще се включат и представители на фирми от региона.

Организатори са Община Пловдив, Българска академия на науките и Регионален академичен център – Пловдив. /bnr.bg