Аида“ на Верди на Античния театър

Най-грандиозната опера на Верди – „Аида”, представя тази вечер на Античния театър трупата на Държавна опера – Пловдив. За участие в ролята на Амонасро от Италия идва Алберто Газале, солист на Арена ди Верона и един от водещите баритони в света. В ролите на Аида и Радамес са известният тенор Камен Чанев и сопраното Таня Иванова.

Постановката на доц. Нина Найденова е с диригент Диан Чобанов. Началото е в 21 часа.

По традиция в най-грандиозната опера на Верди – „Аида”, Опера Пловдив кани водещи солисти от Арена Ди Верона. След Хуи Хе като Аида през 2014 и Ана Лукреция Гарсия като Амнерис през 2015, през 2016 в Пловдив пристига Алберто Газале за ролята на Амонасро. В момента певецът е един от водещите баритони в света.

Алберто Газале дебютира на Арена Ди Верона през 1898 година с „Бал с маски”. Получава и престижната награда Zenatello за „Набуко” на Арена ди Верона, където често пее и в „Аида”.Той е редовен солист в Ла Скала в Милано, Виенската държавна опера и в оперните театри на Берлин, Барселона, Флоренция, Венеция, Цюрих, Мадрид, Париж, Болоня, Триест, Монте Карло, Генуа и др. Календарът му с участия по света е запълнен години напред.

Друга любопитна новина е, че за първи път пловдивската публика ше види на сцената като влюбени и двойката в живота – Камен Чанев и Таня Иванова. Солистите дълго време се притесняваха и избягваха да поемат този двоен ангажимент. За първи път на Античния театър те ще се обяснят в любов като Аида и Радамес. Тенорът Камен Чанев пя на премиерата на „Аида” заедно с Хуи Хе през 2014, а Таня Иванова бе Аида заедно с Ана Лукреция Гарсия през 2015. Най-сетне влюбената оперна двойка застава заедно пред Пловдив, за да изберат „любов” или „вярност към родината” в една фатална безизходица.

Характерно за Вердиевите творби е, че няма само един главен персонаж. Макар операта да носи името на етиопската принцеса-пленница Аида, то всички централни роли са музикално и драматургично равнопоставени.Останалите партии се изпълняват от Даниела Дякова, Пламен Кумпиков, Евгения Ралчева и др./bnr.bg