Румънското правосъдие: Брендо беше осъден на 14 години затвор

Соченият за „кокаинов крал“ Евелин Банев – Брендо – получи осъдителна присъда и в Румъния – давана за пример в борбата с престъпността. Букурещкият съд го осъди на 14 години затвор за това, че през април 2012 г. е внесъл на територията на Румъния над 51 килограма кокаин, предаде Аджерпрес, цитирани от БТА.

Наскоро Апелативният съд в Милано потвърди присъдата от 20 години затвор за наркотрафик на Банев също за трафик на наркотици. В края на януари съдът у нас позволи на Брендо да напуска страната, за да може през този месец да се подложи на лечение в Германия. Банев е подсъдим и у нас за пране на пари, като преди време Върховният касационен съд върна делото на апелативният съд.

За случая в Румъния в началото на годината Брендо беше обявен за издирване от Интерпол. Властите в Румъния ое от 2014 г. искаха от България екстрадицията на Банев по разследването на наркотрафик.

Случаят в Румъния

Делото в Румъния, която няколко пъти иска екстрадицията на Банев, започва през юни 2014 година. Той беше изпратен на съд от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма. Разследването е установило, че през април 2012 г. Банев с помощта на неидентифицирани лица е внесъл на територията на Румъния с цел продажба над 50 кг кокаин, става известно от съобщението на БТА за решението от Букурещ. Наркотикът бил доставен след това на други лица с помощта на българския гражданин Радослав Георгиев Атанасов, който също е изпратен на съд, но предаден на властите в Италия. На имената на двамата са издадени европейски заповеди за арест на 5 февруари 2013 г.

По отношение на Банев румънските прокурори направиха постъпки пред българските съдебни власти за временното му предаване, но те бяха отхвърлени.

Защо България не екстрадира Банев

Първото искане за предаването на Банев в Румъния е от 2013 година. По това време той е разследван като „създател и координатор на организация, сформирана с престъпни цели, целяща международен и незаконен трафик на наркотици с висока степен на риск“. Според прокуратурата в Букурещ той е „инициирал и създал организирана престъпна група, специализирана в трафик на кокаин по маршрута Венецуела, Колумбия и Перу към Европа“, а незаконно внесените наркотични вещества са били изпращани към страни от Европейския съюз – Испания, Италия, Гърция, както и на територията на Република Румъния“. Първият опит за екстрадицията на Брендо се проваля и делото е прекратено. През февруари 2014 година има втори опит. Първата инстанция позволява Банев да бъде предаден на румънските власти. Прокуратурата и адвокатите на Брендо протестират определението на съда и втората инстанция – апелативния съд отказва да прати Банев в Румъния.

„Капитал“ припомня, че по същото време Софийската градска прокуратура прекратява дело за пране на пари, водено срещу Евелин Банев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева. За това нейно решение на обвинението липсват ясни мотиви.

По същото време през февруари 2014 г. „по сигнал на българските служби“ във Франция са задържани 1.5 тона кокаин, скрити в гуми на камиони, връщащи се от ралито „Париж – Дакар“.

Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров намекна на няколко пъти, че връзка с трафика има общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Следва показна акция на МВР в заведения и автокъща на Алексиев, която съвпада с ожесточената битка за контрола в Общинска банка, антагонист в която е именно общинският съветник от ГЕРБ.

Междувременно Брендо беше оправдан от апелативния съд у нас по делото за пране на пари, което се водеше срещу него и негови близки от 2007 г. Той също така написа и издаде книга – „Съзирам душата на България“ през март 2015 година и обяви, че пише втора./Дневник