Ансамбъл „Тракия“ празнува 40 години от създаването си с грандиозен концерт на Античния театър в Пловдив

Share on Google+

noviniАнсамбъл „Тракия“ отпразнува своя 40-ти юбилей с вълнуващ концерт на Античния театър. Над 4000 бяха зрителите, които станаха свидетели на емоционалните изпълнения на превърналия се в културна емблема за град Пловдив ансамбъл.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ансамбълът е основан през 1974 година в Пловдив. Ембелематични за състава са имената на професор Кирил Дженев, професор Николай Стойков и Стефан Мутафчиев, които са инициатори за неговото създаване.През годините „Тракия“ се налага като водещ ансамбъл, обединяващ в себе си архаичното и модерното, с новаторско и вълнуващо сценично изкуство и с уникална за годините си идея за синкретичност на изпълненията – единствено тук танцьорите са едновременно и певци и инструменталисти.

Творчеството на двамата невероятни музиканти Дженев и Мутафчиев издига ансамбъл „Тракия“ до големи висоти – хоровите обработки на Стефан Мутафчиев  и Хора на ансамбъла са номинирани за наградата „Грамми“ , достигат до трето място в музикалната класация на списание „Билборд“ и са включени  в дисковете на швейцарския музиковед Марсел Селие „Мистерията на българските гласове“.