Съдят екскмета на „Родопи“ за злоупотреби

Бившият кмет на Община Родопи Йордан Шишков се изправи пред Окръжния съд в Пловдив по няколко обвинения в злоупотреби.

Снимка: plovdiv-online.com

Рекорден брой свидетели ще бъдат разпитани в рамките на делото, а Шишков не се признава за виновен за това, че на общината са нанесени щети за около 2 милиона лева. Показанията на над 70 свидетели ще чуят съдиите, преди да решат дали екскметът на Община Родопи ще бъде осъден за безстопанственост, неизпълнение на служебните задължения, неизгодни сделки и разходване на целеви средства не по предназначение.

По настояване на защитника на Йордан Шишков – адвокат Слави Димитров, броят на свидетелите ще набъбне още повече. Съдът ще разгледа допълнително и кореспонденция между тогавашния кмет, министерства и институции, която според защитата намалява вината на бившия кмет за финансовото състояние на общината.

Според обвинението няколко са най-фрапиращите нарушения: отводнителният канал на Цалапица е бил построен от фирма, съвсем различна от спечелилата конкурса за това, защото все пак предложила по-ниска цена. Кметът обаче не е имал право да я наема в разрез с процедурата.

На своя глава Шишков избрал и изпълнителите за изграждането на пътя Дедево – Равнища без да поиска пари от ресорното министерство, твърди прокурорът Росен Каменов от Окръжна прокуратура.

Друго основно обвинение срещу Йордан Шишков от БСП е, че като кмет на Родопи е пренасочвал пари от „такса смет” за разплащане по договори, за които не е имало заделени средства в общинския бюджет. Според Шишков за лошото финансово състояние на съседната на Пловдив община са виновни общинските съветници, част от които в миналия мандат е бил и настоящият кмет Пламен Спасов.

Предшественикът му твърди, че местният парламент е гласувал решения за изброените обекти и че всички обвинения са предизборна политическа поръчка. Йордан Шишков не отрече, че наесен отново може да бъде издигнат от левицата за кметското място в Родопи. Делото срещу него продължава и през идните дни. /BNR