Гърция представи на ЕС обещания план с реформи

Ципрас заяви, че неуспехът за постигане на споразумение „ще е началото на края на еврозоната“

Гърция е представила на Европейския съюз и на Международния валутен фонд обещания план с реформи. Кредиторите вече анализират списъка с контрапредложения на Атина, съобщи Франс прес, цитирайки източник от Брюксел.

По предварителна информация едно от предложенията в плана е прехвърляне на задълженията на Гърция към Европейската централна банка към Европейския механизъм за стабилност, чиито условия са по-благоприятни.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди, че дефолт на страната му в края на месеца ще означава началото на края на еврозоната. Гърция може да постигне споразумение с международните кредитори, ако те се откажат от исканията си за орязване на пенсиите, заяви още гръцкият премиер пред италианския вестник „Кориере дела Сера“.

Ципрас изрази готовност за компромис по размера на първичния излишък през следващите няколко години и призова международните кредитори към положителен подход за алтернативни предложения за намаляване на пенсиите или въвеждането на рецесионни мерки.

По-рано финансовият министър Янис Варуфакис също се показа склонен за компромис, но призова за нов подход към решаване на дълговата криза:

Вече пет години Европа и три различни гръцки правителства заблуждаваха гръцкия и германския народ. Преструвахме се, че решаваме кризата, пренасяйки я в бъдещето. Преструвахме се, че несъстоятелността на Гърция може да бъде решена с увеличаване на заемите на основание още по-строги мерки на икономии, които допълнително намаляват способността на страната да плаща тези дългове.

Тези изявления на водещите гръцки политици идват след предупрежденията на германския канцлер Ангела Меркел и други европейски политици, че времето за споразумение, което ще остави Гърция в еврозоната, е на привършване./BNR